JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

11/11/2016 - JARC-COAG reclama que l’assegurança per la sequera a la vinya permeti protegir el 100% de la producció

    Jornada assegurances vinya Vilafranca

Veure més informació:

Sol·licita també a Enesa que les indemnitzacions que reben els viticultors estiguin adaptades als preus de mercat

  • En una jornada sobre millores en les assegurances celebrada ahir a Vilafranca del Penedès, demana que el càlcul de les compensacions en sinistres per sequera es faci també per parcel·la i no només per explotació
  • L’organització tem que l’any vinent augmenti el cost de l’assegurança per la retallada en la subvenció estatal d’un 25%, igual que possiblement passarà amb els fruiters, els farratges i els conreus energètics

L’organització agrària JARC-COAG demana a la Entitad Estatal de Seguros Agrarios (Enesa) que la línia d’assegurances per sequera en el sector de la vinya faciliti que els viticultors puguin assegurar el 100% de la producció. Fins ara, la línia 312 de rendiments, la més utilitzada i que protegeix davant la pedra, les pluges intenses i la sequera, permet contractar un 70 o un 80% garantit, però no ofereix la possibilitat de fer-ho íntegrament.

En una jornada sobre millores en l’assegurança del sector de la vinya organitzada per l’organització ahir a Vilafranca del Penedès, la Cap Sectorial de la vinya i el vi de JARC-COAG, Isabel Vidal,  també ha sol·licitat que “l’import de les indemnitzacions que rebem els viticultors en cas de sinistre estigui adaptat al preu del mercat. Així mateix, l’organització agrària ha constatat que en el càlcul de l’assegurança per sinistre de sequera els rendiments de determinades parcel·les no estan inclosos a la pòlissa principal.

Millores en l’assegurança del sector de la vinya

En la jornada, en la qual també han participat el director territorial de Catalunya d’Agroseguro, Francesc Xavier Joana, i el president de JARC-COAG a Barcelona, Joan Esteve,  s’han comparat els costos i modalitats de cada línia per conèixer quina és la més adient per a cada explotació.

Vidal també ha demanat que en aquesta modalitat d’assegurança “la indemnització per sequera no es calculi només per explotació, sinó que hi hagi l’opció de fer-ho per parcel·la, tal com es dóna en altres cobertures del mateix conreu”. L’entitat reclama aquestes millores en un moment en què les explotacions estan incrementant la contractació d’aquest tipus d’assegurances en la vinya com a conseqüència de l’escassetat de pluges derivada del canvi climàtic.

Possible augment del cost de l’assegurança

JARC-COAG tem que l’any vinent s’incrementi el cost de l’assegurança per la retallada prevista de 10 punts en la subvenció d’Enesa, que equival a un 25% de l’import total, tal com previsiblement passarà en els conreus fruiters, els farratgers i els energètics. En aquest punt, l’entitat demana que almenys es mantingui el pressupost per garantir el suport a l’activitat de les explotacions vitivinícoles i per aquest motiu representants de l’organització es reuniran properament amb el president d’Enesa per traslladar-li les reivindicacions.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat