JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

02/11/2016 - JARC-COAG denuncia que una retallada del 10% en la subvenció de les línies d’assegurances augmentaria el cost mitjà per sobre dels 2.000 euros

    Mapa sobrecostos

Veure més informació:

Esborrany del Pla d’Assegurances Agràries 2017

  • En una explotació mitjana de fruita dolça de Lleida, l’import de la pòlissa s’incrementaria dels 13.500 als 15.800 euros anuals, el que suposa que l’agricultor hauria de pagar 2.300 euros més per protegir la seva producció 
  • L’organització agrària rebutja aquesta reducció dràstica i es reunirà el proper 10 de novembre amb el President d'Enesa per reclamar-li que almenys mantingui el pressupost actual per garantir l’activitat en molts cultius

L’organització agrària JARC-COAG rebutja rotundament la rebaixa generalitzada de 10 punts en la subvenció a gairebé totes les línies d'assegurances agrícoles i ramaderes que recull l'esborrany del Pla d'Assegurances Agràries combinats pel 2017. Aquest escenari podria suposar un sobrecost per sobre dels 2.000 euros per a una explotació mitjana.

Segons les estimacions realitzades pels tècnics de l’àrea d’assegurances de JARC-COAG, en una explotació mitjana de fruiteres a Lleida, el cost passaria de 13.500 a 15.800 euros (+ 2.300 euros) i 2.990 si es tingués en compte la rebaixa de la subvenció autonòmica lligada a l’Entidad Estatal de Seguros Agrarios (Enesa). En el cas d’una finca de 5 hectàrees de fruiters a Aragó, una pòlissa amb un cost de 4.200 euros es veuria incrementada fins als 4.700 (+500 euros).

Per la seva banda, un viticultor manxec, amb una explotació mitjana de 200.000 kg de raïm, podria passar d'un cost de 3.330 a una pòlissa per sobre dels 4.000 euros (+700 euros). A Almeria, un productor de carabassó amb un hivernacle d'una hectàrea passaria de tenir un cost de la pòlissa de 1.400 a 1.820 euros (+420 euros).

Un risc per l’activitat agrària

JARC-COAG mostra la seva preocupació davant aquest fet, ja que una retallada en les subvencions de qualsevol línia d'assegurances agràries combinades redueix les possibilitats de contractació, facilita la anti selecció (només subscriuen els que tenen majors riscos) i tot això afecta de forma negativa al sosteniment del sistema d'assegurances agràries i a les rendes dels agricultors i ramaders.

“Ara com ara en molts cultius i zones, l'actual sistema d'assegurances agràries és el garant de la continuïtat de l'activitat agrària i es dóna la circumstància que a mesura que els cultius necessiten més inversió i major sigui el seu valor, més necessari es fa un sistema de gestió de riscos”, subratllen des de l’àrea d’assegurances de JARC-COAG.

La crisi econòmica ha ocasionat una caiguda de les subvencions i dels riscos contractats en els últims anys, tendència que s'ha reduït en el pla anterior, i que ha obligat a realitzar una aportació de 56 milions d'euros extra en subvencions fins a arribar als 267 milions d'euros. No obstant això, el suport públic al sistema d’assegurances agràries en l’àmbit estatal segueix sent clarament inferior al període anterior a la crisi, mentre que la baixada de subvencions pot tornar a fer caure la contractació.

JARC-COAG, al costat de la resta d'organitzacions professionals agràries, ha enviat una carta a la Ministra d'Agricultura en funcions, Isabel García Tejerina, en la qual es reclama que es mantingui, almenys, el suport pressupostari actual per garantir l'activitat en molts cultius. D'altra banda, els representants dels productors es reuniran amb el President d'Enesa el dijous 10 de novembre per tractar aquesta problemàtica.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat