JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

31/10/2016 - Per què no s’apuja el preu de l’avellana?

Article d’opinió del Cap Sectorial de fruita seca, Sisco Esquerda i Tamarit

El passat divendres 21 d’octubre, diversos companys de JARC-COAG, vam participar en una reunió bilateral a Reus entre la Unió Europea i Turquia sobre la situació del mercat de l’avellana. Després d’escoltar a membres de les delegacions turca, italiana, francesa i altres operadors en el mercat, hi ha una pregunta clara: si enguany la collita mundial serà un 20% més baixa que el 2015 i les existències d’enllaç de campanya han estat normals, per què el preu que rep l’agricultor és més baix que ara fa un any?

A Catalunya, les previsions de collita del Departament d’Agricultura parlen d’una producció semblant a l'anterior, al voltant de les 11.000 tones closca, però sembla que una vegada l’avellana està collida n’hi haurà menys que l’any passat.

A Turquia, el principal productor mundial, la collita 2014 va ser de 450.000 tones closca, la del 2015 de 646.000 i la del 2016 s’estima en 468.000. Uns quatre milions de persones depenen, directament o indirectament, de la producció d’avellana a Turquia.

En l’àmbit de preus, a la Llotja de Reus, l’avellana negreta cotitza a uns 2,50 – 2,75 euros per quilo de closca segons el rendiment en gra. Aquests preus són més d’un 10% inferiors als valors per aquestes dates dels anys 2014 i 2015. També ha estat reiteradament qüestionat si les cotitzacions de la nostra Llotja s’ajusten a la realitat del mercat.

A Turquia, la categoria comuna es paga al productor al voltant de 3,3 euros quilo de closca, mentre l’any passat per aquestes dates es pagava a 3,90 euros. A més, aquesta campanya 2016/17, els preus van començar més alts, però han baixat un 30% en un mes.

Els productors turcs no s’expliquen com amb prop d’un 30% menys de collita hi hagi menys preu que l’any passat. Han creat una “plataforma de solidaritat per l’avellana” i utilitzen les xarxes socials per arribar fins al govern. Denuncien que s’ha falsejat el lliure mercat i que hi ha un monopoli dominat pel grup Ferrero, al qual li donen suport dos o tres grans operadors més. Han demanat la destitució del cap de les llotges de preus de productes agrícoles del seu país i han arribat als partits polítics perquè prenguin mesures urgents.

Cal recordar que el grup italià Ferrero és el primer comprador d’avellanes del món i que va adquirir el 2014 el grup Oltan, que era la principal empresa compradora d’avellanes a Turquia.

Ens trobem moltes vegades amb altres sectors en els quals la llei de lliure mercat i l’equilibri entre l’oferta i la demanda no funciona correctament. Per exemple, amb l’oli d’oliva, el fet que determinades marques de la distribució representin un 70% del consum distorsiona l’equilibri de la cadena alimentària, perquè els agents amb un pes tan important acaben generant una posició de domini.

Segons ens van informar representants de la delegació turca en la reunió bilateral, estan obligats a prendre mesures urgents. Està clar que mesures en prendran i caldrà seguir de prop com poden afectar els preus i als nostres productors. Potser aquestes accions de pressió dels productors turcs cap al seu govern acabaran de retruc amb una millora de la situació dels nostres agricultors. Malauradament, a Catalunya encara no se’ns considera tan importants per poder reaccionar i fer front davant d’uns mercats que segueixen exercint una posició de monopoli.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat