JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

28/10/2016 - JARC-COAG demana a Ciutadans que defensi un increment del pressupost per Agricultura a Catalunya i a l'Estat

    Reunió amb Ciutadans

Veure més informació:

Reunió amb responsables de Ciutadans a Catalunya

  •  L’organització agrària indica que si es vol garantir una alimentació de qualitat i segura cal invertir molt més en el sector agrari català, assegurant, com a mínim, el suport a la incorporació de joves, les inversions, les mesures agroambientals, la producció ecològica i les zones amb limitacions naturals.
  • L’entitat recorda que la Generalitat aporta menys d’un 1% del pressupost a Agricultura i l'Estat ha retallat un 74% el finançament al Programa de Desenvolupament Rural català (PDR) fins al 2020.
  • El president de JARC-COAG també ha sol·licitat que el seu grup actuï a Madrid per evitar que el Ministeri d'Agricultura continuï perdent fons europeus per una mala gestió. Des del 2007 al 2013 s’han tornat 368 milions d’euros dels fons europeus de desenvolupament rural no utilitzats per altres comunitats autònomes, quan a Catalunya no s’han pogut convocar ajuts, s’han hagut de denegar sol·licituds o s’han retallat imports.

El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, es va reunir ahir amb el portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, i els quatre membres de la formació política integrants de la Comissió d'Agricultura.

L’organització agrària continua així la ronda de reunions amb representants polítics per aconseguir incrementar el pressupost de la Generalitat i el de l'Estat adreçat als productors professionals del sector agrari. Fa anys que no es disposa de suficients diners per afrontar els aspectes basics, que serien el suport a la incorporació de joves, les inversions, la producció ecològica, les mesures que contribueixin a la sostenibilitat ambiental i als productors de les zones amb limitacions natural.

Els representants de Ciutadans, considerant raonables les propostes, s’han compromès a valorar-les amb més deteniment i traslladar les que considerin oportunes al Parlament català i a l'Estat espanyol, on gràcies a la proximitat al PP sembla que podrien incidir de forma més directa.

L’organització agrària novament ha destacat que la Generalitat no destina ni un 1% del seu pressupost a Agricultura, del qual menys d’un 0,33% s’adreça directament als productors, i l'Estat espanyol ha retallat un 74% l’aportació al Programa de Desenvolupament Rural català (PDR) fins al 2020.

Suport per l’àmbit rural, que representa el 88% del territori i el 79% dels municipis

Desencertades mesures en matèria de política agrària i pressupostos insuficients provoquen, segons JARC-COAG, que les dades del sector agrari siguin clarament millorables si hi ha voluntat. Entre 1994 i 2016, el cens d’electors del sector agrari ha baixat un 48,9%, passant de 50.938 a 26.031.

La pagesia catalana viu un procés d’envelliment. Si observem, les dades de la DUN, declaració anual feta pels productors al Departament d'Agricultura, veiem que dins el conjunt de persones físiques, les majors de 65 anys han passat de representar el 37% el 2013 al 41% el 2016, fet que contrasta amb l’estancament en l'11% de les persones menors de 40 anys.

D’altra banda, durant els anys 2012 i 2013 s’han denegat per manca de pressupost 1.400 sol·licituds d’ajuts adreçats a executar una inversió estimada de més de 35 M€. El 2014 no hi va haver ni convocatòria, i el 2015 altre cop s’ha quedat sol·licituds per cobrir.

Altres ajudes, com són les destinades a producció ecològica i integrada, a les zones amb limitacions natural i les mesures agroambientals han patit una retallada mínima del 20%.

I si analitzem el suport a la incorporació de joves al camp, observem que al final de cada període de la PAC (Política Agrària Comuna) hi ha, com a mínim un any, en el qual no es pot oferir cap suport econòmic als que volen iniciar l’activitat agrària.

Però l’organització no es fixa únicament en els ajuts, perquè són diverses les polítiques agràries que no poden ser ateses, o com a mínim no adequadament, i el paper de l’Administració catalana s’està circumscrivint únicament a les que tenen un cofinançament europeu.

Pèrdua de fons europeus de desenvolupament rural

Un altra de les reivindicacions que l’entitat ha exposat als representants de Ciutadans és que els seu grup actuï a Madrid per evitar que el Magrama tornin a perdre fons europeus de desenvolupament rural per una mala gestió. Del PDR 2007-2013, el Ministeri ha deixat d’utilitzar 368 milions d’euros que no s’han usat per altres Comunitats Autònomes perquè no ha activat cap mecanisme de redistribució dels diners cap a altres territoris.

El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, qualifica de “totalment inacceptable que per culpa de la inacció del Ministeri s’hagin perdut més diners dels que tenim assignats a Catalunya, mentre que aquí s’han hagut de denegar o retallar ajuts molt importants per falta de pressupost”

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat