JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

26/10/2016 - JARC-COAG denuncia que el DARP dificultarà que els productors professionals puguin rebre l’ajuda del Pla de Reconversió de la Vinya

    Vinyes

Veure més informació:

Malgrat que la normativa comunitària i l’estatal autoritzen la figura de les contribucions en espècie, per la qual els productors poden gestionar directament les inversions de la seva finca, el Departament no ho vol permetre, prioritzant els viticultors no professionals que acostumen a subcontractar les tasques a empreses de serveis.

  • L’organització agrària recorda que altres CCAA, com Canàries, Aragó i País Basc, han demanat aplicar aquesta mesura, beneficiant les explotacions agràries prioritàries en l’àmbit del Pla de Suport al sector vitivinícola
  • L’entitat lamenta que els productors, que han hagut d’adquirir maquinària per realitzar aquests treballs i disposen dels coneixements per utilitzar-la, ara es queden sense suport econòmic per fer tasques d’anivellament de sòl o emparrat.

L’organització agrària JARC-COAG lamenta que la modificació de la normativa del Pla de Suport al sector vitivinícola, que correspon acabar de decidir al DARP, dificultarà que els productors professionals puguin rebre l’ajuda del Pla de Reconversió i de Reestructuració de la Vinya. Aquest fet es produeix per la molt probable eliminació de la figura de les contribucions en espècie (antigament conegudes com a mitjans propis), que permetia els productors gestionar directament les inversions que feien en la seva explotació, com les accions d’emparrat, la preparació del sòl, transformació de vas a emparrat o la col·locació dels tubs protectors dels ceps.

Des de la sectorial de la vinya i el vi de JARC-COAG, s’assenyala que la decisió del Departament d'Agricultura “repercutirà molt negativament en els agricultors professionals, ja que són ells els que disposen de les infraestructures i el personal per poder desenvolupar aquestes tasques a la seva explotació”. La Cap Sectorial de la vinya i el vi de JARC-COAG, Isabel Vidal, avisa que “amb aquesta modificació veiem que s’està potenciant les empreses de serveis i els agricultors no professionals mentre s’obliga als productors professionals que vulguin rebre l’ajut a subcontractar una feina que poden fer ells”. Per aquest motiu, Vidal afegeix que “hem demanat al DARP que consideri aquest fet i que adapti la normativa catalana per incloure les contribucions en espècies, tal com recull l’esborrany del Reial Decret”.

A més, l’organització crítica que els productors que han hagut d’adquirir la maquinària per realitzar aquests treballs, tal i com en alguns casos obligava la normativa, i que disposen dels coneixements per utilitzar-la, ara es poden quedar sense cap suport econòmic per fer-ho.

La decisió, en mans del DARP

JARC-COAG valora molt negativament que el DARP estigui decidit a rebutjar aquesta mesura, perquè “les contribucions en espècie permetien al viticultor professional realitzar ell mateix les tasques”. L’entitat precisa que ara la decisió està en mans de la conselleria d’Agricultura, que és qui té la possibilitat d’habilitar-ho, tal com ho han fet altres CCAA, com Canàries, Aragó i País Basc.

Per altra banda, l’organització agrària també lamenta que, tant el Reial Decret com l’Ordre que modifiquen els Plans de Reestructuració i Reconversió de la Vinya, encara no s’hagin publicat, malgrat que el termini per presentar les sol·licituds d’ajut es va iniciar el passat 15 d’octubre i finalitza el 15 de novembre. Aquesta situació provoca que els viticultors desconeguin com afectaran els canvis normatius a la seva petició i quin són els ajuts que podran rebre. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat