JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

19/10/2016 - JARC-COAG reclama un etiquetatge transparent de la mel

    Entrega document al Parlament

Veure més informació:

Entrega un document al Parlament de Catalunya demanant canvis en la normativa actual perquè el consumidor pugui identificar l’origen del producte

  • L’organització agrària dóna suport als actes de protesta simultanis realitzats avui pels apicultors davant les seus dels parlaments autonòmics, amb els quals s’inicia una campanya per exigir que a l’etiquetatge s’inclogui la procedència de la mel.

L’organització agrària JARC-COAG reclama un etiquetatge transparent de la mel perquè els consumidors puguin identificar clarament el seu país d’origen. De fet, la normativa actual permet a les envasadores etiquetar mels de fora de la UE com a "barreja de mels UE - no UE" sense indicar els països en els quals van ser recol·lectades. Per aquest motiu, JARC-COAG ha entregat un document al registre del Parlament de Catalunya, demanant canvis perquè els apicultors puguin diferenciar les seves produccions davant les importacions que arriben de països tercers amb uns nivells molt més baixos de qualitat i sanitat.

Apicultors de tota Espanya s’han concentrat avui davant de diferents parlaments autonòmics per reivindicar el mateix. Els actes de protesta han tingut lloc durant tot el matí a Sevilla, Saragossa, València, Mèrida, Santiago de Compostel·la, Santander, Múrcia, Guadalajara, Logronyo i Tenerife, convocats per diverses organitzacions agràries pertanyents a COAG (Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos).

JARC-COAG fa dos anys que està denunciant la falta de transparència que possibilita l’aplicació de la Directiva 2001/110/CE de la Mel a Espanya, ara modificada per la Directiva 2014/63/UE, ja que permet als operadors etiquetar mels de fora de la UE com a "barreja de mels UE-no UE" sense indicar els països en els quals les mels van ser recol·lectades, o etiquetar com a "barreja de mels no UE" sense indicar si la mel comercialitzada prové de Xina, Ucraïna o Argentina, per citar només alguns exemples. Aquesta norma va en contra de l’establer en la legislació comunitària en matèria d’etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris, ja que les llegendes admeses per la Directiva indueixen a confusió als consumidors.

Augment de les importacions xineses

"La modificació és bàsica per permetre als nostres apicultors diferenciar les seves produccions de les d’altres països. La situació resulta cada vegada més preocupant perquè les importacions provinents de tercers països, que no estan sotmeses als alts estàndards de qualitat i sanitat exigits als nostres productors, són creixents i perquè les rutes per les quals entren al nostre país són cada vegada més complexes. En els últims 5 anys, les importacions de mel de xinesa de dubtosa qualitat i baix preu han experimentat un augment del 37%”, subratllen des de la sectorial apícola de JARC-COAG. “Prou d’enganys! És vital que tothom sàpiga el que està consumint en matèria de mel i això passa per un canvi en la normativa”, afegeixen.

Des de la sectorial apícola de l’organització, han traslladat l’agraïment per les mostres de suport dels ciutadans durant els repartiments de pots de mel i de fulletons informatius. Aquesta acció suposa el tret de sortida d’una campanya que tindrà continuïtat en els pròxims mesos, per aconseguir que sigui obligatori detallar el país d’origen de la mel en l’etiqueta.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat