JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

19/10/2016 - JARC-COAG aconsegueix el compromís de Ciutadans d’intentar resoldre la problemàtica de la plaga del caragol poma des del Parlament

    Visita als arrossals

Veure més informació:

L’organització agrària mostra al diputat Francisco Domínguez, a peu dels arrossars del Delta de l'Ebre, que la situació ha empitjorat

  • Interessos econòmics diversos, objectius confrontats, falta d’experiència en la lluita, actuacions fetes indegudament o fora de termini i una Administració que no marca ni fa respectar els criteris tècnics d’eradicació i control, són els principals aliats d’aquesta espècie invasora.
  • Després de set infructuosos anys, els pagesos sumen costos extraordinaris i pèrdues, i encara que desmoralitzats, intenten trobar sistemes de lluita de forma individual.
  • Els representants de JARC-COAG consideren que el mol·lusc està guanyant la batalla i només amb una estratègia tècnica clara i anant tots a una hi ha alguna possibilitat de guanyar aquesta guerra.

Productors de la sectorial d’arròs de JARC-COAG, acompanyats del vicepresident de l’organització agrària a Tarragona, Francesc Xavier Vela, i del president de l’entitat a Catalunya, Francesc Boronat, van reunir-se divendres passat amb el diputat de Ciutadans a peu de camp, per mostra-li la situació de la plaga del caragol poma.

Els agricultors, després de set anys de lluita, afirmem que la situació ha empitjorat per a ells i per l’equilibri de l’ecosistema deltaic. Consideren que la problemàtica és complexa i de difícil solució, però les actuacions que fins ara s’han fet han contribuït a complicar-ho més, ja que no han estat globals, coordinades i, en alguns casos, tampoc han estat correctes. L’entitat parla d’interessos econòmics diversos, objectius confrontats, falta d’experiència en la lluita, actuacions fetes indegudament o fora de termini i una Administració que no marca ni fa respectar els criteris tècnics d’eradicació i control, com a principals aliats d’aquesta espècie invasora.

Els representants de l’organització agrària van demanar al diputat de Ciutadans que elevés el tema al Parlament, perquè el Govern s’ha mostrat incapaç de controlar la situació. Demanen més investigació en nous productes fitosanitaris per la lluita, varietats d’arròs resistents a l’aigua marina, establir i fer complir un pla de lluita basat en criteris tècnics i compensar econòmicament part dels costos que han hagut d’assumir els pagesos per al control de l’espècie invasora i les pèrdues en el cultiu.

JARC-COAG comenta que els diners que fins ara han rebut els productors per resoldre aquesta problemàtica no compensen ni de bon tros els costos d’eradicació i les reduccions de la collita que ham patit. Malgrat tot, si els arrossaires veiessin que hi ha una estratègia clara, potser tot plegat tindria un mínim sentit.

L’únic sistema de lluita que per ara s’ha mostrat efectiu, l’aplicació de saponines, té una autorització d’ús excepcional i un cost per hectàrea d’uns 180 € (producte i aplicació). D'aquest import només es subvenciona uns 34€/ha. A mode d’exemple, si una explotació mitjana d’unes 30 hectàrees ha de fer un tractament al 50% dels seus camps, hauria d’assumir un cost extra de 2.200€ anuals.

JARC-COAG considera que la subvenció per saponines és mínima i el cost molt alt, la producció s’ha reduït, les despeses ordinàries en el maneig de la terra per mirar d’aturar la plaga són elevades i la retallada d’un 20% dels ajuts agroambientals està contribuint a què els pagesos de l'Ebre es vagin desmoralitzant i arruïnant dia a dia.

Els productors d’arròs de JARC-COAG afirmen amb tristesa i impotència que"el mol·lusc ens està guanyant la batalla i només amb una estratègia tècnica clara i anant tots a una tenim alguna possibilitat de guanyar aquesta guerra".

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat