JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

03/10/2016 - JARC-COAG avisa que amb un ridícul increment de 30 milions en el pressupost d'Agricultura no aturaran les mobilitzacions

    Trobada consellera Fira Sant Miquel

Veure més informació:

Pressupost Generalitat de Catalunya 2017

  • La Generalitat continuaria destinant entorn d’un 1% al Departament d'Agricultura, percentatge totalment insuficient per respondre a les necessitats dels productors.
  • L’organització agrària demana que s’asseguri el suport per incorporació de joves, inversions, producció ecològica, mesures que contribueixin a la sostenibilitat ambiental i suport a les zones on difícilment algú s’aventura a fer cap altra activitat econòmica.
  • El president de l’entitat, acompanyat del màxim representant a Barcelona, es reuniran demà al matí amb membres de Junts Pel Sí per aconseguir el seu suport.

El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, considera que l’anunci de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, d’incrementar 30 milions el pressupost del seu departament és una mofa, ja que es manté el que el Departament havia proposat pel pressupost 2016 i que l’entitat agrària havia deixat clar que era clarament insuficient.

L’organització agrària reitera a la Generalitat catalana que incrementi substancialment la dotació econòmica adreçada als productors agraris i avisa que amb les escorrialles no aturaran les mobilitzacions.

Recorda que des del 2014 el Govern català aporta menys d’un 1% del seu pressupost al Departament d'Agricultura, i que el percentatge que arriba directament als productors es situa aproximadament en el 0,33%.

L’organització agrària demana que s’asseguri el suport per incorporació de joves, per inversions, per producció ecològica, per mesures que contribueixin a la sostenibilitat ambiental i per al suport a les zones on difícilment algú s’aventura a fer cap altra activitat econòmica.

El president de JARC-COAG, acompanyat del màxim responsable de l’entitat a Barcelona, iniciaran demà al matí la ronda de trobades amb els Grup parlamentaris catalans amb una reunió amb membres de Junts Pel Sí. En la mateixa, es traslladaran les demandes i els arguments exposats públicament el passat divendres durant una roda de premsa celebrada en el marc de la 62 Fira Agrària de Sant Miquel, que s’exposen a continuació.

Un greuge respecte els productors veïns

Considerant que té una estructura productiva similar, els representants dels pagesos han exposat que el Govern aragonès ha destinat el 2016un 1,7% dels seus fons propis a Agricultura, mentre que la Conselleria Valenciana n’ha adreçat un 1,6%.

JARC-COAG també ha volgut comparar les dades amb les d'Espanya o França, seguint la voluntat expressada pel Govern català d’esdevenir un Estat. Per al 2016 el Ministeri d'Agricultura espanyol gestiona el 2,10% del pressupost total de l'Estat i el francès un 1,6%.

El que s’ha fet fins ara no funciona

JARC-COAG evidencia que la manca de suport econòmic en aspectes clau i polítiques agràries mal encarades, provoquen que les dades del sector agrari siguin clarament millorables, si el Govern té la voluntat d’apostar-hi.

Indiquen que entre 1994 i 2016, el cens d’electors del sector agrari ha baixat un 48,9%, passant de 50.938 a 26.031.

La pagesia catalana viu un greu procés d’envelliment. Si observem, les dades de la DUN, la declaració anual feta pels productors al Departament d'Agricultura, veiem que dins el conjunt de persones físiques, les majors de 65 anys han passat de representar el 37% el 2013 al 41% el 2016, fet que contrasta amb l’estancament en l'11% de les persones menors de 40 anys.

Segons el president de JARC-COAG, Francesc Boronat, "les dades mostren que les polítiques agràries no s’estan conduint bé i els joves ho veuen. Escolten que la renda agrària ha caigut un 15% des del 2004 al 2014, que el nombre d’explotacions i la superfícies conreada es redueix, que els preus que reben els productors estan massa vegades sota el cost de producció i que determinats ajuts basics per al sector estan contínuament retallats. Les coses han de canviar si realment volem tenir aliments produïts a Catalunya".

Assegurar una bona alimentació per a tots i donar suport al 88% de la superfície de Catalunya

Els màxims representants de JARC-COAG indiquen que els territoris rurals a Catalunya representen el 88% de la superfície i inclouen el 79% dels municipis. Per tant, un sector agrari potent dóna més força, dinamisme, ocupació, riquesa i contribueix a l’equilibri territorial de Catalunya. A banda, compleix un important paper en la preservació del paisatge agrari i en la gestió del territori.

El pes del sector agroalimentari

El sector agrari català ha mostrat la seva robustesa durant els darrers cinc anys, mantenint una aportació al voltant dels 2.000 milions d’euros al PIB català. Aquesta dada contrasta amb els 337 milions d’euros que la Generalitat plantejava destinar-li en la proposta de pressupost per al 2016.

L’ocupació agrària és superior a les 140.000 persones, entre mà d’obra familiar i assalariada fixa, a la qual cal sumar-hi la contractada eventualment, que representa un volum important.

Tota aquesta activitat productiva ha estat clau per afavorir el desenvolupament d’una important agroindústria catalana, que el 2014 va suposar el 17% del PIB industrial.

On s’ha d’invertir de forma prioritària

JARC-COAG vol canvis en les polítiques agràries, i de forma prioritària demana que el Govern català augmenti el suport econòmic adreçat als productors professionals, que són els que generen riquesa, creen ocupació al territori i possibiliten la competitivitat.

Concretament, l’entitat sol·licita que l’Administració focalitzi el seu esforç en la incorporació de joves, les inversions productives, les indemnitzacions compensatòries per produir en zones on pocs s’aventuren a fer cap altra activitat econòmica, els ajuts agroambientals i la producció ecològica.

Els anys 2012 i 2013, s’han denegat per manca de pressupost 1.400 sol·licituds d’ajut adreçats a executar una inversió estimada de més de 35 M€. El 2014 no hi va haver ni convocatòria, i el 2015 altre cop s’ha quedat sol·licituds per cobrir. Altres ajudes, com les adreçades a la producció ecològica o a les zones de muntanya han patit una retallada del 20%.

JARC-COAG considera inadmissible que quan s’esgota l’aixeta que es cofinancia principalment amb fons europeus, el Govern català deixi penjats durant un període d’uns dos anys molts pagesos que les passen magres per produir aliments de qualitat, segurs i a un preu raonable per als consumidors. Empresaris que treballen per endeutar-se mentre observen que alguns intermediaris de la cadena alimentaria en treuen profit.

Finalment, Boronat vol recordar al Parlament català, que en darrera instància ha d’aprovar els pressupostos 2017, "els pagesos i ramaders som població, som territori, som ocupació, som treball indirecte, som economia, som turisme, som gastronomia, en definitiva som Catalunya, i ens hem guanyat a pols més d’un 1% del pressupost.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat