JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

14/09/2016 - JARC-COAG demana al president Puigdemont suport per construir un sector agrari català més fort i amb futur

    Reunió JARC-COAG amb Puigdemont i Serret

Veure més informació:

Reunió dels màxims representants territorials de JARC-COAG amb el president de la Generalitat i la consellera d'Agricultura

  • Una de les mesures sol·licitades per enfortir la producció agrària catalana passaria per incrementar el pressupost que la Generalitat adreça al DARP, ja que des del 2014 no supera l'1%. Aquest augment s’hauria de focalitzar en donar suport als productors professionals, concretament en les línies d’ajut per la incorporació de joves, les inversions productives, les indemnitzacions compensatòries, les mesures agroambientals i la producció ecològica.
  • El president de la Generalitat s’ha compromès a fer una aposta més decidida pels productes de proximitat en la contractació pública alimentària, valorant més les ofertes que incloguin aliments produïts a Catalunya.

L’organització agrària JARC-COAG ha sol·licitat al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, el compromís del Govern d’incloure el sector agrari dins les prioritats del seu full de ruta.

En una trobada institucional realitzada ahir per la tarda al Palau de la Generalitat entre elsmembres del comitè executiu de JARC-COAG i el president Puigdemont, en la qual també va participar la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, l’entitat agrària ha exposat les mesures que, al seu parer, possibilitarien crear un sector agrari més fort i amb futur.

Més suport econòmic pels agricultors professionals

En els darrers anys, els pressupostos que la Generalitat de Catalunya destina al Departament d'Agricultura s’han reduït (veure quadre de sota). Així, des de l’any 2014, el percentatge que el Govern li assigna no ha superat l’1% de l’import total.

JARC-COAG vol que s’augmenti aquesta partida per garantir els ajuts adreçats als productors professionals, que són els que generen riquesa, creen ocupació al territori i possibiliten la competitivitat.

Concretament, l’entitat ha demanat que l’Administració focalitzi els ajuts en el suport per la incorporació de joves, inversions productives, les indemnitzacions compensatòries per produir en zones desfavorides, els ajuts agroambientals i la producció ecològica.

Productes catalans per qualitat, sabor i seguretat

Francesc Boronat ha insistit també en la necessitat de fer campanyes conjuntes de difusió i promoció del consum dels productes agroalimentaris catalans, posant èmfasi en la qualitat, el sabor i la seguretat garantida per la producció catalana.

Compromís de donar exemple en la contractació pública

El president Puigdemont s’ha compromès a complir de forma més decidida el mandat del Parlament de Catalunya que té l’objectiu de promoure des de l’Administració els productes de venda de proximitat, frescos, de temporada i d’una qualitat diferenciada a través de la contractació pública alimentària.

El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, recorda que aquest compromís no s’ha acabat de materialitzar i per això planteja que “en els processos de contractació pública alimentària, els productes locals i de proximitat puguin ser un factor condicionant important a l’hora de seleccionar una oferta de servei”.

Preus remuneratius per l’activitat agrària

Finalment, JARC-COAG ha indicat que cal establir mesures per assegurar que els preus rebuts pels pagesos i ramaders remunerin adequadament la seva feina. En aquest sentit, l’entitat agrària parla de sancionar exemplarment les conductes comercials abusives, establir noves normatives que protegeixin més els productors i facilitar-los la formació per millorar la comercialització dels seus productes.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat