JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

24/08/2016 - JARC-COAG lluita per la supervivència de les granges de conill no integrades

    Explotació de conills Rosa Centellas

Veure més informació:

L’organització agrària demana al Magrama que obligui els escorxadors, mitjançant una norma legislativa, a declarar els ‘stocks’ de carn que tenen

Després de diversos anys amb un compte de resultats pràcticament en números vermells, els ramaders del sector cunícola que encara mantenen l'activitat segueixen enfrontant-se a un mercat amb cotitzacions per sota de costos. En l'últim any, des de l’organització agrària JARC-COAG s'ha instat als poders públics a articular mesures per a la supervivència del sector i s’han traslladat diverses propostes.

Així, en l'àmbit comunitari, es va sol·licitar al Magrama que demanés a Brussel·les suport per al sector cunícola, similar al pressupost aconseguit per a porcí i llet. Al Comitè d'Agricultura del passat 18 de juliol, es va repartir un muntant d'uns 18 milions d'euros per a sectors ramaders en crisis, dels quals JARC-COAG ha sol·licitat que part es destinin a ajudes directes per a explotacions cunícoles no integrades que estiguin en crisi.

Mesures de transparència del mercat

En l'àmbit estatal, des de JARC-COAG es van demandar una sèrie de propostes, de les quals algunes s'han implementat. En l'àmbit econòmic, es va aconseguir la reducció de mòduls per al sector, així com l'engegada d'avals Saeca. Així mateix, es va sol·licitar l'articulació de mesures de mínimis per al sector, la qual cosa de moment no ha estat possible, així com finançar plans d'abandó de l'activitat, si bé les jubilacions anticipades o cessions ja no es contemplen com a accions subvencionables.

Quant a la transparència del mercat i equilibri de la cadena de valor, a petició de JARC-COAG es va aconseguir l'actualització de l'estudi de la cadena de valor del conill, incloent-hi dades sobre l'exportació de pell de conill. No obstant això, si bé s'ha inclòs la dada de la pell, l'estructura actual de la cadena presenta menys dades respecte a la versió anterior, per la qual cosa s'ha sol·licitat un major grau de detall.

De la mateixa manera, s'ha sol·licitat al Magrama que obligui els escorxadors, mitjançant norma legislativa, al fet que declarin les existències o estocs que posseeixen, igual que ja fan altres sectors com l’oli d'oliva, el vi o l’arròs. D'aquesta manera, el sector productor podria guanyar capacitat de negociació en disposar d'informació real sobre el mercat.

Així mateix, s'ha demanat que el Ministeri realitzi estudis de referenciació de preus, similars als quals es fan en el sector lacti amb l’Inlac, de tal manera que el ramader pugui conèixer d'una manera oficial la situació del mercat.

En matèria de promoció, s'ha demanat suport governamental per a la realització de campanyes específiques per a la carn de conill, com la Setmana del Conill o incloure aquesta carn dins del programa ‘Mediterraneamos,’ així com en el foment del seu consum a les escoles.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat