JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

08/08/2016 - JARC-COAG denuncia la pèrdua progressiva de suport públic vers els viticultors catalans

    Veremadora

Veure més informació:

El Programa de Desenvolupament Rural (PDR) penalitza els mètodes alternatius a la lluita química o la producció integrada, que han patit retallades en les seves línies d’ajuts, i ha reduït molt el suport als pagesos professionals que inverteixen en maquinaria nova.

L’organització agrària insisteix al Magrama en què l’actual sistema europeu de drets de pagament base, que només va centrar-se en els viticultors que van realitzar destil·lació, genera desequilibris territorials i perjudica el model vitivinícola català

L’organització agrària JARC-COAG recorda que el sistema europeu d’assignació i repartiment dels ajuts directes (pagament base) perjudica greument els viticultors catalans. Aquesta línia, que l’any 2010 va incloure determinats viticultors, calculà els imports d’acord amb els lliuraments de raïm de productors que van formalitzar contractes autoritzats amb destil·ladors beneficiaris de l’ajuda comunitària durant les campanyes 2005/2006 i 2006/2007.

Fruit d’aquesta decisió, els beneficiaris del règim de pagament base són només els viticultors que van destinar els seus excedents a la destil·lació, situació que a Catalunya és pràcticament residual. En aquest sentit, la Cap Sectorial de la vinya i el vi de JARC-COAG, Isabel Vidal, avisa que “el sistema desafavoreix els agricultors catalans, provocant desequilibris regionals i deixant de banda la producció catalana, basada en el control productiu i en el model de les DO”.

Amb el sistema de pagament directe no estan inclosos tots els viticultors catalans i els que hi són acaben cobrant menys que els productors d’altres CCAA. Com a exemple, un agricultor de Castella La Manxa percep una mitjana de 202,45 €/ha, mentre que un català només cobraria 52,28.

Menys suport i reducció d’ajuts

La pèrdua progressiva de suport públic pels productors de vi també es constata en la reducció dels ajuts agroambientals. En el cas dels sistemes alternatius a la lluita química, un ajut que fins al 2015 només rebien els productors de vinya i que posteriorment es va obrir a altres sectors, els viticultors han passat de rebre 140 €/ha a poc més de 75 com a conseqüència de les retallades i de l’excés de sol·licituds.

D’altra banda, a partir de l’any 2015, els viticultors han pogut accedir a l’ajut per la producció integrada, establert en 145 €/ha, però l’allau de peticions ha provocat que molts pagesos professionals s’hagin quedat exclosos d’aquesta línia. En aquest punt, la normativa europea ha prioritzat el suport als que ja l’havien demanat en campanyes anteriors, en què aquest no estava adreçat a viticultors, i ha aplicat una retallada del 20% a l’import.

Finalment, des de l’entitat es recorda que el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) també ha disminuït el suport a la inversió en nova maquinària agrícola inclosa en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR). Així, les línies només subvencionen les màquines amb tecnologia innovadora, deixant fóra les més usuals i específiques pels viticultors.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat