JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

14/07/2016 - JARC-COAG denuncia davant el Magrama la manca de transparència en la formació de preus de la fruita

Veure més informació:

En una reunió a Madrid amb la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris, l’organització recorda que l’incompliment de la Llei de la Cadena Alimentària, que estableix un contracte per vendre el producte, fa que els pagesos encara no coneguin la liquidació de la campanya

L’organització agrària JARC-COAG ha denunciat avui davant el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) que la manca de transparència en la formació de preus de la fruita provoca que  els pagesos no puguin conèixer les liquidacions que han de rebre per la seva producció. En una reunió avui per valorar la campanya de la fruita d’enguany a la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris, l’entitat ha advertit que la falta d’una llotja de referència, unida a l’incompliment de l’apartat de la Llei de la Cadena Alimentària que fixa un contracte perquè el pagès vengui el seu producte, provoca que aquest no conegui la liquidació de la campanya.

El Cap Sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, ha comentat a la reunió que “els productors no estem en condicions de realitzar cap balanç de l’evolució de preus de la fruita perquè no existeix un mercat de referència que els fixi. L’únic que podem dir és que hi ha hagut una reducció de la collita”.

Reducció de mòduls IRPF

A la trobada, en la que s’ha fet un seguiment de la campanya 2016 i s’ha donat informació sobre les mesures excepcionals en fruites i hortalisses com a conseqüència del veto rus, JARC-COAG ha posat sobre la taula la necessitat de què el productor rebi un preu digne en el moment d’entregar la fruita, evitant així que més d’un any després de collir-la encara no sàpiga la liquidació que li correspon.

Des de l’organització, també s’ha demanat una reducció de mòduls de l’IRPF pels productors de fruita per la crisi de preus que estan patint. En aquest sentit, Borda ha instat al Magrama a què pressioni perquè “s’apliquin les mateixes mesures fiscals que es van aprovar pels sectors de la llet i del porcí, que també van arrossegar un període llarg de cotitzacions baixes en origen”.

Aquesta petició es realitza després que JARC-COAG sol·licités  a les grans superfícies i als representants del DARP que analitzin perquè si ha baixat el consum de fruita i els agricultors estan cobrant uns preus, en moltes ocasions, per sota els costos de producció, el valor de les vendes es va incrementar durant l’any 2015.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat