JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

21/06/2016 - La Plataforma per la Defensa de la Fruita Dolça farà talls de carreteres per Sant Joan si el DARP no es compromet demà a trobar solucions per la crisi de preus

    Roda de premsa Lleida

Veure més informació:

El col·lectiu, amb el suport de les organitzacions agràries JARC-COAG i AEALL-ASAJA Lleida, es reunirà demà al matí amb representants del DARP

La Plataforma per la Defensa de la Fruita Dolça farà talls de carreteres a partir de dijous si no rep de forma immediata el compromís de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, de trobar solucions a la crisi de preus que arrosseguen els fructicultors des de fa dues campanyes. La Plataforma, que compta amb el suport de les organitzacions agràries JARC-COAG i AEALL-ASAJA Lleida, celebrarà demà a les 11 del matí una reunió a la seu del DARP a Lleida, en la qual exigeixen la presència de la consellera i el seu compromís de millorar les condicions dels productors.

Des de la Plataforma, es reclama que com a màxim la setmana vinent es convoqui una cimera, en la qual estiguin presents representants dels productors, del DARP, de la indústria i de les grans empreses distribuïdores. En cas contrari, donada la manca d’actuacions i diligència de la consellera Serret per reconduir la problemàtica de preus que arrosseguen els productors, aquests iniciaran una sèrie de talls de carreteres coincidint amb la festivitat de Sant Joan i les eleccions de diumenge.

“Hem arribat a un punt límit, en què no podem suportar més que ens paguin uns preus ruïnosos per la nostra fruita. Portem més de dues campanyes amb cotitzacions per sota els costos de producció i necessitem mesures urgents”.

Preus baixos per la campanya actual

Tot i la previsible disminució de la collita en les varietats de fruita d’ós, els productors alerten que les primeres informacions rebudes d’aquesta campanya constaten uns preus anormalment baixos. Aquest fet reafirma les pràctiques realitzades per les grans superfícies comercials en els darrers anys, que utilitzen la fruita com a producte reclam.

Els productors comenten que en un context de menys oferta, la lògica del mercat indicaria que els preus haurien de ser més alts, situació que no sembla que s’acabi donant.

Mesures URGENTS per part de l’Administració

La Plataforma per la Defensa de la Fruita Dolça, amb el suport de JARC-COAG i AEALL-ASAJA, reclama actuacions a l’Administració el següent:

  • Reequilibrar els marges comercials de  les diferents baules de la cadena alimentària.
  • Acabar amb les conductes comercials abusives de la distribució, que estan provocant que els pagesos rebin liquidacions situades sota els costos de producció.
  • Prioritzar el suport econòmic als Agricultors Professionals (AP) i les Explotacions Agràries Prioritàries (EAP)
  • En cas de crisi de preus, establir un sistema de retirades de producte actiu des de l’inici de la campanya, que tingui prou tones per ser efectiu i imports superiors i iguals per a tots els productors i per als diferents tipus de retirada.
  • Articular mesures de regulació de la producció per evitar l’entrada d’especuladors externs al sector i promocionar el consum.
Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat