JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

10/06/2016 - JARC-COAG denuncia que el supermercat Dia ven a pèrdues la seva marca blanca d’oli d’oliva

    Oferta oli Ticket compra oli

Veure més informació:

Petició d'una investigació exhaustiva a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) en detectar que l’establiment comercialitza el litre d’oli a 2,19 €, un preu molt per sota els costos de producció i de la seva cotització en origen

L’organització agrària JARC-COAG ha sol·licitat a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) que iniciï una exhaustiva investigació sobre la cadena de supermercats DIA davant un presumpte cas de “venda a pèrdues” d'oli d'oliva. Coincidint amb la “Setmana dels Preciazos”, DIA ofereix oli d'oliva a 2,19 €/litre, preu molt per sota de les cotitzacions en origen i dels costos de producció. "O bé s'està venent a pèrdues o la qualitat oferta podria no correspondre amb el contingut dels envasos", subratllen des de la sectorial de l’oli de JARC-COAG. Així mateix, han afegit que demanaran al Ministeri d'Agricultura que activi el sistema de vigilància de preus anormalment baixos en oli d'oliva i analitzi el contingut del producte que s'està oferint en aquesta cadena de supermercats.

Segons les dades oficials, el preu mitjà en origen no s'ha situat per sota d'aquest nivell a cap moment del 2015 ni en el que portem de 2016. En l'actualitat, els preus de l'oli d'oliva refinat, base de la suposada qualitat de l'oli ofert per DIA, se situen en una mitjana d’entre 2,60 i 2,90€/l. “Aquesta referència és preu a orri, sortida de refineria. A això caldria afegir costos d'envasament, transport, etc.., pel que és pràcticament impossible oferir a 2,19 € sense estar fent-ho a pèrdues”, comenten des de l’organització agrària. A més, convé recordar que el cost mitjà de producció de l'oli d'oliva verge se situa en 2,30 €, segons el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, "molt per sobre del valor ofert" per la companyia de distribució comercial.

Des de JARC-COAG, s’ha alertat també sobre els perills de banalització de la imatge de l'oli d'oliva "en utilitzar-ho com a producte reclam per als consumidors", pràctica que contrasta amb "el prestigi internacional" d'un producte fonamentat en "el treball i esforç de generacions de productors d’oli" per oferir matèria primera "de qualitat, sana i segura".

 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat