JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

08/06/2016 - JARC-COAG aconsegueix el compromís d’ERC per negociar al Senat una revisió a la baixa de la valoració cadastral de les construccions agràries en sòl rústic

    Joaquim Suñer, amb els dos senadors d'ERC

Veure més informació:

Els senadors republicans per Girona, Jordi Martí i Quim Ayats, pressionaran perquè es creï una ponència que analitzi els usos agrícoles vinculats als rendiments de les explotacions

La Junta de JARC-COAG a Girona ha aconseguit el compromís d’ERC de pressionar al Senat perquè es creï una ponència que analitzi els usos agrícoles vinculats als rendiments  de les seves construccions. En una reunió del seu president, Joaquim Suñer, amb els senadors republicans, Jordi Martí i Quim Ayats, s’ha tornat a constatar que la regularització cadastral impulsada pel Govern de l’Estat, en la que s’equiparen les edificacions en sòl rústic amb les dels valors industrials, “resulta injusta i està poc ajustada a la realitat”.

De fet, aquesta regulació cadastral excessiva està perjudicant els pagesos i ramaders catalans perquè atorga al patrimoni un valor massa elevat que repercuteix en el pagament d’impostos. Per aquest motiu, els dos senadors republicans sol·licitaran a la Direcció General del Cadastre, òrgan depenent del Ministeri d’Hisenda, que revisi a la baixa aquesta valoració, tal com també ho va demanar l’organització agrària.

El compromís dels ajuntaments

D’altra banda, Suñer va traslladar als dos senadors que instin als ajuntaments de la seva formació política a que bonifiquin l’IBI de les construccions agrícoles en sòl rústic. D’aquesta manera, fent ús de la seva potestat, els consistoris poden rebaixar fins al 95% de l’import del tribut. Així mateix, va destacar la necessitat que des de les institucions supramunicipals, com la Diputació de Girona o els Consells Comarcals del Gironès o de l’Alt Empordà, recolzin la iniciativa.

Està previst que el pròxim 13 de juny, l’Ajuntament de Girona debati en el seu ple mensual si aplica la bonificació del 95% de la quota de l’IBI a les construccions agrícoles en sòl rústic, tal com permet la Llei General Tributària. La mesura també es va  proposar des de JARC-COAG Girona, després que el seu president es reunís el passat dimarts 24 de maig amb l’alcaldessa, Marta Madrenas.

Paral·lelament, JARC-COAG també està negociant amb els ajuntaments que, en el cas que no vulguin utilitzar la bonificació potestativa, apliquin el coeficient mínim (entre el 0,3 i el 0,9) sobre els béns immobles en sòl rústic. L’objectiu és aconseguir el menor impacte possible de l’IBI i que les valoracions cadastrals siguin ajustades a la realitat. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat