JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

04/06/2016 - Peres Conference belgues en mal estat i de poca qualitat als lineals de Carrefour a Lleida

Mobilitzacions dels productors fructicoles

  • Mentre els fructicultors s’estaven manifestant avui davant supermercats de la capital lleidatana, apel·lant als consumidors per frenar les pràctiques comercials abusives d’algunes superfícies, han pogut mostrar als mitjans de comunicació la fruita en mal estat i de poca qualitat. Això ha motivat que el màxim responsable de Carrefour a Lleida accedeixi a reunir-se dilluns amb representants de la Plataforma per la defensa de la fruita, de JARC-COAG i d'AEALL-ASAJA.
  • Els pagesos també han entregat escrits a compradors d’establiments Aldi, Lidl, Carrefour, Mercadona i Dia de Lleida, perquè prenguin consciència dels negatius efectes que suposa per a tots que s’usi l’estratègia de venda de fruita a preus baixos. Han recomanat comprar a les botigues que comercialitzen més productes de proximitat i son respectuoses amb l’activitat dels productors
  • Asseguren que “fa anys que ens paguen la fruita per sota el cost de producció, mentre la distribució i les grans superfícies s’emporten un marge de benefici alt, i a sobre, comercialitzen producte de fora que hauria d’estar exclòs del mercat”

Una vuitantena de productors de la Plataforma per la defensa de la fruita dolça, amb el suport de les organitzacions agràries JARC-COAG i AEALL-ASAJA, han fet aquesta tarda a la capital lleidatana diverses accions per explicar als consumidors les estratègies comercials i les pràctiques abusives de determinats supermercats, que acaben ofegant els fructicultors. Els actes, que s’han concentrat davant les portes dels establiments de les empreses Aldi, Lidl, Carrefour, Mercadona i Dia, han servit per exposar directament a les persones que anaven a comprar “la situació insostenible dels agricultors, que fa anys que cobrem la fruita per sota dels costos de producció”.

Els fructicultors els han informat que el sector està cada vegada més descapitalitzat per la crisi de preus que està patint. “Fa anys que ens paguen la fruita per sota el cost de producció, mentre la distribució i les grans superfícies se’n porten un marge de benefici alti a sobre, comercialitzen producte de fora que hauria d’estar exclòs del mercat”, han assegurat. Davant d’aquesta situació, els pagesos els han aconsellat que comprin en petits establiments o fruiteries, que ofereixen més producte de proximitat i qualitat a un preu que no ofega els pagesos.

Fruita que no s’hauria de comercialitzar

Mentre els pagesos s’estaven manifestant, han pogut mostrar als mitjans de comunicació que Carrefour tenia al seus lineals peres Conference belgues en mal estat i de poca qualitat,  que no haurien de poder-se comercialitzar.

Havent comprat el genero, han demanat pel responsable de l’establiment, que finalment els ha comunicat que el màxim responsable de Carrefour a Lleida ha accedit a reunir-se dilluns amb representants de la Plataforma per la defensa de la fruita, de JARC-COAG i d'AEALL-ASAJA.

Decisions que contribueixen a canviar les coses

En aquesta ocasió els productors han decidit buscar la complicitat de la població, tenint en compte que les Administracions no estan donant la cara per ells. L’objectiu dels pagesos és fer entendre a tothom que les seves decisions de compra de cadascú de nosaltres poden contribuir a la viabilitat de les explotacions de fruita catalanes, i al manteniment de moltes activitats econòmiques que directa o indirectament hi estan lligades.

Manca de mesures de l’Administració

Davant la greus crisis de preus i la manca de mesures efectives per part de l’Administració, els productors han decidit continuar amb els actes de protesta per conscienciar sobre la problemàtica que estan patint. De fet, el passat 6 de maig aquest mateix col·lectiu, que ara s’ha constituït en una Plataforma per la defensa de la fruita dolça, amb el suport de les organitzacions agràries JARC-COAG i AEALL-ASAJA, va organitzar una "tractorada" pels carrers de Lleida, que va aplegar uns 150 pagesos.

Les seves principals reivindicacions són:

 

  • Prioritzar el suport econòmic als Agricultors Professionals (AP) i les Explotacions Agràries Prioritàries (EAP) 
  • En cas de crisi de preus, establir un sistema de retirades de producte actiu des de l’inici de la campanya, que tingui prou tones per ser efectiu  i imports superiors i iguals per a tots els productors i per als diferents tipus de retirada.
  • Articular mesures de regulació de la producció per evitar l’entrada d’especuladors externs al sector i promocionar el consum.

Acabar amb les conductes comercials abusives de la distribució, que estan provocant que els pagesos rebin liquidacions situades sota els costos de producció.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat