JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

06/05/2016 - 150 fructicultors fan una tractorada a Lleida per exigir preus dignes per viure de la seva producció

Manifestació a Lleida en protesta per la crisi de preus del sector de la fruita

  • Volen mostrar que “el pagès encara té força. No accepta que les Administracions li donin l’esquena mentre gerents i directius d'OPFH, de cooperatives i de SAT no donen la cara per ell". 
  • Productors del Grup de Pagesos Manifestants, JARC-COAG i AEALL-ASAJA han entregat un Manifest conjunt al Departament d’Agricultura, a la subdelegació del Govern de l’Estat i a Afrucat. Finalment, representants de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya han comunicat als pagesos que comparteix les seves reivindicacions.
  • Demanen que es prioritzi el recolzament econòmic als Agricultor Professionals (AP) i les Explotacions Agràries Prioritàries (EAP) i un sistema de retirades de producte actiu des de l’inici de la campanya, que tingui prou tones per ser efectiu, i imports superiors i iguals per a tots els productors i per als diferents tipus de retirada. També exigeixen mesures de regulació de la producció per evitar l’entrada d’especuladors externs al sector i promocionar el consum.
  • Els convocants han avisat que si en qüestió de setmanes no veuen respostes clares a les seves reclamacions tornaran al carrer amb manifestacions més contundents.

Davant de la greu crisi de preus que estan patint els productors de la fruita dolça des de fa dues campanyes i veient la manca de suport de les Administracions, 150 productors de Grup de Pagesos Manifestants, JARC-COAG i ASAJA Lleida, han fet una tractorada pel centre de la ciutat de Lleida per reivindicar que volen viure de la seva feina.

Les principals mesures que DEMANEN es troben en el manifest, que han entregat al Departament d’Agricultura, a la subdelegació del Govern de l’Estat a Lleida i a Afrucat. Durant la reunió mantinguda amb aquesta darrera entitat, els seus representants els hi han fet saber que comparteixen les reivindicacions dels manifestants, que es resumeixen en:

Prioritzar la figura de l’Agricultor Professional i l’Explotació Agrària Prioritària

Tant en la concessió d’ajuts, com en l’accés a retirades de producte del mercat o en el preu d’aquestes, s’ha de prioritzar la figura de l’agricultor professional. Aquest i les explotacions agràries prioritàries són el model de pimes que en el futur han de garantir una producció estable i de qualitat pels consumidors de la UE.

Un sistema de retirades actiu des de l’inici de la campanya

El sistema actual no ha servit per reactivar els preus per sobre del cost de producció. Un dels motius ha estat que sempre s’activen amb retard. Per això, demanem que les mesures de gestió de crisis, les retirades, ja estiguin actives l’1 de juliol i amb una dotació econòmica i de tones suficient.

Tots els sistemes de retirada han de tenir el mateix import o preu per quilo, prioritzant-se els agricultors professionals, i no seguint el criteri de si té o no la condició de soci d’una OPFH.

Tots els sistemes de retirada de l’Organització Comuna de Mercat (OCM)  han d’estar al mateix preu (la transformació en suc, l’entrega a beneficència i la no collita) i que cada productor esculli el sistema més adequat a la seva explotació.

Cal establir quotes màximes de retirada per explotació, prioritzant les explotacions agràries prioritàries davant de les que especulen amb fons de fora del sector.

Al mateix temps, cal establir mecanismes de penalització exemplars i contundents contra les grans superfícies que promouen la venda a pèrdues de productes peribles.

Mesures de regulació de la producció

S’ha d’estudiar de quina manera es pot regular l’increment de les plantacions de fruita dolça de fons no agraris i les noves plantacions subvencionades.

 Campanyes de promoció del consum fruita

Que les administracions es comprometin a destinar recursos per a iniciar campanyes de promoció del consum de fruita dolça.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat