JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

18/04/2016 - Els ramaders d’oví no han d’assumir el cost dels efectes de la vacunació obligatòria contra la llengua blava

    Roda de premsa conjunta a Lleida

Veure més informació:

Roda de premsa conjunta del sector oví a Lleida

  • La sectorial de l’oví-cabrum de JARC, la FECOC, ASAJA i l’Associació de Ramaders del Pallars, que representen la majoria de les explotacions catalanes d’aquest sector, fan arribar novament les seves peticions de forma conjunta al DARP.
  • Davant la negativa de la Conselleria d’establir una vacunació voluntària, demanen compensacions econòmiques pels danys produïts després de l’aplicació de la mateixa (mort, avortament, reducció de la producció, etc), que es perllongui el termini de vacunació (finalitza aquest mes), i que no s’hagi de vacunar en determinats casos (animals que estan a la muntanya, en període final de gestació o estan febles).
  • Denuncien coaccions del DARP i dels veterinaris, que els dificulten el moviment d’animals i els amenacen amb sancions i amb la denegació d’ajuts.

 Representants de la sectorial d'oví-cabrum de JARC, la FECOC, ASAJA i l’Associació de Ramaders del Pallars han convocat als mitjans de comunicació a la Cambra Agrària de Lleida per fer públiques les seves demandes al Departament d'Agricultura respecte a la vacunació contra la llengua blava, obligatòria a 100 Km de la frontera amb França (país on s’han detectat focus d’aquesta malaltia).

Els ramaderes, davant la negativa de la Conselleria a establir la vacunació voluntària, li exigeixen com a mínim el següent:

-        Indemnitzar els ramaders per tots els danys produïts durant els 60 dies posteriors a la vacunació (mort animals, avortaments, reducció de la producció, etc), i pels que puguin aparèixer a més llarg termini i esdevenir crònics (afectació en la reproducció, etc).

Actualment, malgrat només han vacunat vora un 19% de les explotacions d’oví catalanes, ja s’han donat casos de perjudicis importants per la vacunació. Com a exemple, indiquen que a una explotació de La Garrotxa han mort 30 ovelles i s’han produït 25 avortaments.

-        No vacunar a determinats animals que es trobin en les últimes fases de gestació, dèbils, etc, i posposar-ho si estan a la muntanya. D’aquesta darrera demanda es deriva el fet de sol·licitar que es perllongui el termini màxim de vacunació que finalitza aquest mes.

-        Què les institucions europees unifiquin els criteris d’actuació respecte aquesta malaltia, perquè actualment no hi ha un pla de lluita global i coherent. Aquesta situació comporta desigualtat de tracte que afecta a la producció dels ramaders catalans. A França, territori on s’han detectat els focus, no s’obliga a vacunar, i al País Basc, situat dins la franja de 100 Km des de la frontera francesa, tampoc.

D’altra banda, denuncien la coacció exercida pels representants del DARP i els veterinaris, que estan obligant a vacunar amenaçant amb no lliurar la guia necessària per moure el bestiar, establir sancions o denegar determinats ajuts.

Finalment, les organitzacions recorden que aquesta malaltia no afecta la salut humana,  destaquen que la sanitat és un element essencial en les explotacions ramaderes, però la vacunació obligatòria contra llengua blava en les condicions actuals és una imposició incoherent que els perjudica.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat