JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

12/04/2016 - JARC-COAG denuncia que l’autorització comunitària per importar oli d’oliva de Tunísia perjudicarà encara més els productors catalans

    Collita olives 2015

Veure més informació:

Reacció davant la decisió de la Comissió Europea d'autoritzar la importació d'oli des de Tunísia

  • El Cap Sectorial de l’olivera de JARC-COAG, Lluís Gaya, critica que “cada vegada que un sector agrari o ramader assoleix preus raonables, la Unió Europea facilita automàticament la comercialització a països tercers” amb menors exigències fitosanitàries, el que obre la porta a una competència deslleial i pressiona els preus a la baixa per l’increment de l’oferta
  • El país africà té aprovat un pla de suport al sector de l’oli d’oliva pel període 2016-2020 que té com a objectiu l’augment de la producció en un 25% i la plantació de 50.000 noves hectàrees d’oliveres amb una previsió de collita per la campanya d’enguany de 150.000 tones
  • El 82% de les importacions d’oli d’oliva dels països comunitaris procedeixen de Tunísia i d’aquestes un 48% acaben arribant a l’Estat espanyol a un preu mitjà de 2,91 € per litre, per sota de les cotitzacions de l’oli produït a la UE.

L’organització agrària JARC-COAG denuncia que la decisió del Parlament Europeu de permetre la importació a la Unió Europea de 70.000 tones d’oli d’oliva procedents de Tunísia sense aranzels per enguany i l’any vinent perjudica els productors catalans. De fet, tot i que la decisió la va ratificar ahir el Consell de Ministres d’Agricultura de la UE, des que la Comissió Europea va anunciar la proposta els preus en origen de l’oli d’oliva ja han baixat.

Des de JARC-COAG, es considera que “l’acord és una mala notícia per als productors, ja que s’utilitza l’agricultura, en aquest cas el sector oleícola, com a moneda de canvi per facilitar concessions a tercers països”. El Cap Sectorial de l’olivera de JARC-COAG, Lluís Gaya, lamenta que “cada vegada que un sector agrari o ramader aconsegueix obtenir uns preus en origen raonables, la UE dóna oportunitats automàticament a altres països que no tenen tantes exigències fitosanitàries perquè comercialitzin els seus productes i pressionin a la baixa els preus per l’increment de l’oferta”.

Un altre sector amb crisi de preus?

Malgrat que l’acord comunitari garanteix que l’oli importat a la UE provingui d’olives collides a Tunísia i que aquest només sigui vàlid fins al 2017, l’entitat adverteix que té la contraprestació d’obligar als productors d’oli catalans a abaixar preus si volen competir en les mateixes condicions amb les partides que procedeixen de Tunísia, ja que l’augment de l’oferta força les cotitzacions a la baixa.

Gaya recorda que aquesta decisió política que afecta els productors d’oli és la mateixa que han patit altres sectors, com la fruita o l’horta, i que els ha portat a cobrar  per sota els costos de producció, provocant el tancament de moltes explotacions per la manca de viabilitat.

Més de 93.000 tones d’oli d’oliva van arribar a l’Estat espanyol el 2015

Tunísia és el principal país importador d’oli d’oliva a la Unió Europea. Les dades de comerç exterior mostren que l’any 2015, el 82% de les importacions de la UE procedien de Tunísia. En el cas de l’Estat espanyol, la xifra arriba al 48%, el que suposa 93.755 tones. A més, aquesta producció es comercialitza a un preu mitjà per litre de 2,91 €, per sota de les cotitzacions de l’oli produït a la UE.

JARC-COAG avisa que els augments d’oferta en el sector de l’oli d’oliva en els darrers anys han provocat baixades ràpides dels preus en origen. En la campanya d’enguany, gràcies al nivell baix d’existències, les cotitzacions s’han mantingut raonables. Amb aquest contingent aranzelari concedit a Tunísia, l’organització agrària tem que es tornin a generar baixades de preus.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat