JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

11/04/2016 - JARC-COAG demana finançament de 250€/mare a interès zero per les explotacions no integrades de porcí de cicle tancat

Roda de Premsa a Lleida per demanar mesures pel sector porcí

  • Aquest suport permetria als ramaders disposar de liquiditat per compensar les pèrdues acumulades des de octubre de 2015 fins ara degut a uns preus en origen situats per sota dels costos de producció, mentre es treballa per recuperar les cotitzacions.
  • L’organització agrària concreta que caldria disposar d’un préstec a deu anys a interès zero i amb dos anys de carència dirigit només a unes 400 explotacions de porcí catalanes de cicle tancat no integrades. Aquestes son les que tenen majors dificultats per suportar unes pèrdues estimades per una granja mitjana de 500 mares d'entre 4.500 i 5.000 €/setmana.
  • Jaume Bernis, Cap sectorial del porcí de JARC-COAG, va anunciar les línies bàsiques de la proposta a la Taula sectorial de porcí celebrada el 4 d'abril i l’argumentarà de forma més detallada directament a la consellera d'Agricultura el dia 14 d'abril en una reunió bilateral. Paral·lelament, ho farà extensiu als ramaders no integrats de la resta de l'Estat espanyol fent la petició al Ministeri d'Agricultura i al COPA-COGECA a través de COAG.

Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de JARC-COAGha concretat aquest matí en una roda de premsa a Lleida la mesura de suport urgent que l’organització agrària catalana demana pels ramaders de porcí de cicle tancat no integrats (explotacions d’engreix amb verres pròpies).

El representant de l’entitat agrària demana una línia de finançament sense interessos a deu anys i amb 2 de carència, de 250 euros per mare, per unes 400 explotacions de porcí catalanes de cicle tancat no integrades. Bernis argumenta que aquest tipus de granges estan tenint moltes dificultats per suportar les pèrdues acumulades des de l’octubre de l’any passat, produïdes per unes cotitzacions en origen situades sota els costos de producció, i que es quantifiquen entre 4.500 i 5.000 euros setmanals en una explotació mitjana de 500 mares.

Bernis va exposar les línies generals de la proposta a la Taula sectorial del porcí celebrada la setmana passada al DARP, i ho argumentarà de forma més detallada directament a la consellera d'Agricultura aquesta setmana durant la reunió bilateral que aquesta setmana mantindran representants de l’organització agrària amb el nou equip de la Conselleria.

D’altra banda, també farà extensiva la proposta als ramaders no integrats de la resta de l'Estat, fent la petició al Ministeri d'Agricultura i al COPA-COGECA, ja que en Jaume Bernis és també el cap sectorial del porcí de COAG.

JARC-COAG recorda que tot just avui es reuneix a Luxemburg, el Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea, per debatre les mesures de suport a aquest sector.D’entrada, Bernis valora les propostes fetes fins ara com insuficients per als ramaders de porcí no integrats, ja que plantegensistemes de finançament temporal que representarien un ajut màxim de 15.000 euros per ramader.

Els representants de l’organització agrària consideren molt important i positiu mantenir el model de ramaderia de la petita i mitjana empresa, capaç de crear molts llocs de treball a l’àmbit familiar i fixar la població al territori. Actualment els ramaders de porcí independents representen entre el 15 i el 20% del sector porcí català, un percentatge petit però bàsic per l’equilibri productiu i territorial.

Finalment, Jaume Bernis recorda que el porcí és el segon àmbit econòmic de Catalunya que més contribueix al Producte Interior Brut (PIB) i aporta un 14% al sector agroalimentari. A més, exporta un 60% de la seva producció. Amb aquestes dades, ens trobem davant d’un sector cabdal de l’economia catalana. Per això, considera que el Departament d’Agricultura ha de donar suport urgent a les explotacions catalanes del porcí no integrades que estan passant un moment molt complicat.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat