JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

06/04/2016 - JARC-COAG demana al DARP una línia de finançament a interès zero pels ramaders de porcí que no estan integrats

    Jaume Bernis, a la seva explotació de porcí

Veure més informació:

Reacció de JARC-COAG a la taula sectorial del porcí

  • Davant la crisi de preus que s’arrossega des de l’octubre de 2015, amb cotitzacions per sota cost de producció, l’organització agrària considera que cal prioritzar el recolzament als ramaders independents, que son els que tenen majors dificultats per fer front a aquesta situació i mantenir-se fins aconseguir la recuperació dels preus.

Durant la Taula sectorial del porcí celebrada el dia 6 d'abril al Departament d'Agricultura, en Jaume Bernis, cap sectorial de JARC-COAG ha demanat als representants de la conselleria que prioritzi el recolzament a les explotacions de porcí catalanes que no estan integrades a través d’una línia de finançament a interès zero pels productors.

Aquesta mesura hauria de garantir  el suport econòmic i la liquiditat perquè puguin suportar la temporada de recuperació dels preus. Recorden que els ramaders portem venent la carn de porc per sota el preu de cost de producció des d’octubre de 2015, fet que suposa perdre entre 4.500 i 5.000 euros setmanals a una explotació mitjana de 500 mares.

Els representants de l’organització agrària consideren molt important i positiu mantenir el model de ramaderia de la petita i mitjana empresa, capaç de crear molts llocs de treball a l’àmbit familiar i fixar la població al territori. Actualment els ramaders de porcí independents representen entre el 15 i el 20% del sector porcí català, un percentatge petit però bàsic per l’equilibri productiu i territorial.

Finalment, Jaume Bernis recorda que el porcí és el segon àmbit econòmic de Catalunya que més contribueix al Producte Interior Brut (PIB) i aporta un 14% al sector agroalimentari. A més, exporta un 60% de la seva producció. Amb aquestes dades, ens trobem davant d’un sector cabdal de l’economia catalana. Per això, considera que el Departament d’Agricultura ha de donar suport urgent a les explotacions catalanes del porcí no integrades que estan passant un moment delicat.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat