JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

06/04/2016 - La indústria paralitza de forma intencionada la compra de mel espanyola per enfonsar els preus en origen

    Preu mel en origen

Veure més informació:

Anàlisi de JARC-COAG de l'evolució dels preus de la mel en origen

  • Malgrat la reducció del 50% en la collita 2015, el preu en origen de la mel milflors ha caigut un 10% i el dels melats un 16%.
  • JARC-COAG ha sol·licitat al Ministeri d'Agricultura una reunió urgent amb el conjunt del sector per buscar solucions a aquesta greu i injustificada problemàtica de mercat.

El sector apícola de JARC-COAG denuncia que la indústria envasadora està paralitzant de forma intencionada la compra de mel de l’Estat espanyol per provocar un enfonsament dels preus en origen. Aquesta estratègia ha suposat que, des de novembre de 2015 fins avui, els preus en origen de la mel hagin caigut un 10% en la mel milflors (de 3,53 €/kg a 3,20 €/kg) i un 16% en varietats de qualitat suprema com els melats (de 4,15 €/kg a 3,50 €/kg), sense que els fonaments de mercat ho justifiquin (tendència que si no es frena, pot aguditzar-se en la nova campanya de producció de 2016).

Les altes temperatures i l'absència de pluges van provocar que la campanya apícola de l'any 2015 fos nefasta en la majoria dels territoris de l’Estat espanyol; les mels clares van patir una dràstica reducció de la producció (de fins a un 50% en relació a la mitjana d'un any normal), les mels fosques d'un 20-30% respecte a la mitjana d'un any normal i el pol·len, tan sec com a fresc, d'un 50% en relació a un any normal. “Malgrat això, els intermediaris de la indústria, sense cap tipus de pudor i conjuntura de mercat que ho justifiqui, ja ens estan anunciant als apicultors preus de compra encara més baixos per a la mel milflors que es produeixi el 2016”, han apuntat des de la sectorial apícola de JARC-COAG.

La competència deslleial de la mel xinesa

De forma paral·lela, les importacions de mel de xinesa de dubtosa qualitat i baix preu han experimentat un augment del 37% en 2015 respecte als nivells de 2011, superant per primera vegada en la història les 17.000 tones. “La importació massiva d'aquesta mel suposa una competència deslleial per als apicultors espanyols, ja que la legislació xinesa permet l'ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE (cal no oblidar que durant els anys 2002, 2003 i 2004, les importacions de mel Xina van ser prohibides a la UE per contenir residus d'antibiòtics)”, comenten des de la sectorial apícola.

Davant aquesta situació, el sector apícola de JARC-COAG ha sol·licitat per carta al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la convocatòria d'una reunió urgent amb el conjunt del sector per buscar solucions a aquesta greu i injustificada problemàtica de mercat.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat