JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

01/04/2016 - La Corunya, Lugo, Barcelona, Burgos i Guipúscoa, províncies que més llet i nata van importar durant el 2015

    Mapa importació de llet i nata per províncies

Veure més informació:

Balanç de JARC-COAG del primer any sense quotes làcties

  • En el primer aniversari de l’eliminació de les quotes làcties el balanç és desastrós: preus ruïnosos per al ramader, tancament massiu d’explotacions, indústries que “negocien” sobre la base de xantatges i polítics incapaços.
  • En aquest context, JARC-COAG considera absolutament rebutjable que el propi Ministeri d'Agricultura consideri que encara sobren 5.000 ramaders de vaquí de llet a l'Estat espanyol.

JARC-COAG considera que el panorama que deixa el primer any sense quotes de producció al sector làctic és molt preocupant i crític per als productors.

Preus ruïnosos per al ramader (1): A l'Estat espanyol el preu mitjà ha passat dels 0,36 euros/litre el 2014 a 0,28 en l’últim any, un 20% menys. A Catalunya s’ha passat de 0,36 a 0,32 euros/litre. En el primer trimestre de 2016 s’estan tancant contractes per sota dels 0,20€/kg (també a Catalunya), mentre els costos de producció d’un litre de llet se situen de mitjana en 0,34 euros.

Tancament massiu d’explotacions: Espanya perd cada mes 65 ramaders de llet. La crisi de preus ha obligat a tancar 1.544 explotacions en els últims dos anys, quedant-ne actualment 16.490 (2).

A Catalunya el panorama és igualment desolador, en els darrers 24 anys s’ha reduït un 87% el nombre d’explotacions, passant de 4.329 a 573 a finals de 2015. Mostra que aquí, la tendència del mercat fa temps que es pateix. En un any, de gener de 2015 a 2016, 35 ramaders catalans han deixat d’entregar llet, de 605 productors s’ha passat a 570(1).

Indústries que "negocien" sobre la base de xantatges: L’eliminació de les quotes i la consegüent liberalització del mercat làctic ha deixat als ramaders totalment indefensos davant les pràctiques abusives de les indústries i la distribució. Durant l’últim any, han estat nombrosos els comunicats d’indústries que han abandonat les seves tradicionals rutes de recollida, mentre altres han utilitzat aquesta amenaça per "negociar" preus a la baixa amb els ramaders.

Davant aquest modus operandi, resulta paradoxal que aquelles províncies que lideren la producció de llet a l'Estat espanyol (i en les quals s’ha deixat de recollir llet a ramaders amb l’excusa d’excedents), liderin les importacions de llet líquida i nata durant el 2015. Tal com recull el mapa de la pàgina 1, la Corunya (108.600 tones), Lugo (58.200 tones), Barcelona (41.080 t), Guipúscoa ( 27.200t) i Burgos (12.560 t), són les primeres en el rànquing importador.

Els baixos preus a camp que no es traslladen en la mateixa mesura al consumidor: A l'Estat espanyol s’aprecia una baixada d’uns 8 cèntims en dos anys en el preu en origen, mentre que el PVP ha baixat amb prou feines 4 cèntims en els lineals, segons les dades del Ministeri d'Economia. Les grans cadenes de distribució estan aprofitant la crisi de preus en origen per ampliar els seus marges.

Polítiques erràtiques i polítics incapaços: Les mesures impulsades per la Unió Europea i el Ministeri d'Agricultura espanyol han resultat totalment ineficaces per aturar la crisi. En aquest context, JARC-COAG considera absolutament rebutjable que el propi Ministeri d'Agricultura consideri que encara sobren 5.000 ramaders de llet a l'Estat espanyol, tal com va sostenir el Director General de Produccions Agràries dilluns passat davant els micròfons de la Cadena SER.

Davant la gravetat de la situació, JARC-COAG exigeix que, amb caràcter d’urgència, la Comissió Europea, el Consell i l'Eurocambra, vagin al fons del problema i adoptin un compromís ferm sobre la implantació de noves eines de regulació del mercat làctic i control de la producció a nivell comunitari que equilibrin oferta i demanda i recuperin els preus al ramader. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat