JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

31/03/2016 - JARC-COAG demana millores en l’assegurança de fruita seca perquè les cobertures s’ajustin a la realitat de les noves plantacions

    Ametller

Veure més informació:

Propostes de JARC-COAG al Pla d'Assegurances d'Enesa

  • L’organització adverteix que l’increment del 20% de la prima que ha de pagar el productor és totalment desmesurat en relació amb l’augment dels preus en origen
  • Denuncia novament que les cotitzacions a la Llotja de Reus durant el 2015 han estat de mitjana 0,62€ per quilo més baixes que les de Mercamurcia, situació que perjudica els productors catalans i essent la diferència més alta de la història.
  • JARC-COAG participa a les Borges Blanques en un seminari sobre assessors del cultiu de l’ametller, en el qual s’analitzen les perspectives de futur dels mercats dels fruits secs i l’evolució dels preus

L’organització agrària JARC-COAG ha presentat les seves aportacions al nou Pla d’Assegurances d’Enesa per tal de què es millori la línia d’assegurança de la fruita seca per la pròxima campanya. L’entitat ha demanat que a les noves plantacions se’ls assigni una producció assegurada per hectàrea més alta. En aquest sentit, el Cap Sectorial de la fruita seca de JARC-COAG, Sisco Esquerda, assegura que “cal aplicar una taula de rendiments per aquesta assegurança que s’ajusti a la realitat de les plantacions amb varietats de floració tardana o en regadiu”. En cas que es produeixi un sinistre no compensa, perquè el rendiment del conreu (la producció per hectàrea) és més alt que el recollit a l’assegurança.

Un altre de les aportacions que s’han fet des de JARC-COAG és que s’ajusti la línia de l’assegurança, de forma que aquesta permeti unes cobertures atractives que responguin a la realitat de cada explotació i s’incentivi la contractació. Tot i estar d’acord en què els preus assegurables s’han d’incrementar d’acord amb l’augment de les cotitzacions de mercat, l’increment que es planteja de la prima a pagar pel productor resulta totalment desmesurat, ja que per la pròxima campanya està previst que pugi una mitjana del 20%.

Per augmentar la contractació de l’assegurança, l’entitat proposa que es pugui aplicar una taula de rendiments que s’ajusti a la realitat de les noves plantacions, igual que ja es va fer amb la de l’olivera. Segons les dades d’Agroseguro a data de 2014, la superfície assegurada de fruita seca a l’Estat espanyol era de 35.461 hectàrees i 24.9560 tones, xifres que només representen el 6,23% de la superfície conreada i el 9,1% de la producció assegurable.

Diferències màximes entre les llotges de Reus i Múrcia

En l’àmbit dels preus, l’organització porta diversos anys denunciant les diferències de cotitzacions que existeixen entre les llotges de Reus i la Lonja Nacional de la Almendra de Mercamurcia.

Les cotitzacions a Múrcia durant el 2015 han estat de mitjana 0,62 €/kg de gra més elevades que les de Reus, essent la diferència més alta de la història. El 2011, la diferència només era de 0,22 cèntims per quilo de gra. Així, el preu mitjà a Reus l’any passat va ser de 7,58 € , mentre que el de Mercamurcia va arribar als 8,21. Avui dia, la cotització de la varietat d’ametlla Comuna a la Llotja de Reus és de 6,00 €/kg de gra i a la de Mercamurcia és de 6,53. 

Seminari d’ametller per assessors del cultiu

D’altra banda, el tècnic especialitzat en fruita seca de JARC-COAG, Pere Lluís Pié, ha participat avui dijous en un seminari d’ametller per a assessors del cultiu que organitza l’IRTA a les Borges Blanques. Pié ha estat present en la sessió 5, en la qual s’han analitzat les perspectives de futur, el mercat, els preus i la indústria dels fruits secs. La taula rodona ha abordat el futur del mercat dels fruits secs i si la indústria està preparada pels nous reptes del sector.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat