JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

30/03/2016 - De ramader a granger integrat

    Jaume Bernis, a la seva explotació de porcí

Veure més informació:

Article d'opinió del Jaume Bernis, Cap Sectorial del Porcí de JARC-COAG

JARC-COAG en defensa de les pimes catalanes del sector porcí

El porcí és el segon àmbit econòmic de Catalunya que més contribueix al Producte Interior Brut (PIB) i aporta un 14% al sector agroalimentari. A més, exporta un 60% de la seva producció. Amb aquestes dades, ens trobem davant d’un sector cabdal de l’economia catalana.  Per això, necessitem que el Departament d’Agricultura doni suport a les pimes catalanes del porcí que estan passant un moment delicat per les cotitzacions baixes de la carn de porc a la llotja i obri una línia de finançament a interès zero pels productors.

Aquesta línia, destinada a mantenir les pimes catalanes del sector porcí, hauria de garantir-nos el suport econòmic i la liquiditat perquè puguem suportar la temporada de recuperació dels preus. Malgrat ser un sector estratègic  i decisiu per l’economia del país, estem patint dificultats des de fa molts mesos. De fet, portem venent la carn de porc per sota el preu de cost de producció des d’octubre de 2015, fet que li suposa perdre entre 4.500 i 5.000 euros setmanals a una explotació mitjana de 500 mares.

Per tot plegat, s’està produint un canvi del model tradicional del porcí català, en el qual l’empresari ramader està passant a ser un granger integrat. Els que no ho fan així es veuen obligats a abandonar l’activitat perquè no poden suportar la pèrdua setmanal constant.

Paradoxalment, la carn de porc continua augmentant la seva cotització als mercats de futurs. En el de Chicago, el preu s’ha incrementat un 17% en el darrer any, situant-se com el segon actiu més rendible, només superat per l’or i per davant de la plata. Aquest fet ens indigna, ja que en els últims anys, els ramaders hem dedicat molts esforços i recursos econòmics per millorar l’eficiència de les explotacions i adaptant-nos a les normatives comunitàries de benestar animal, bioseguretat i traçabilitat. Tot això, sense obtenir-ne fruits en positiu d’aquestes inversions, mentre d’altres hi estan apostant.

Mentrestant, veiem sorpresos com els baixos preus de la carn de porc en origen no s'estan traslladant al preu de venda al públic (PVP). El diferencial entre la granja i la taula és el més alt dels últims dos anys: 450%. Del gener de 2014 al desembre de 2015, els preus al ramader han caigut un 25%, mentre que al consumidor amb prou feines se li han reduït un lleuger 1%.

A banda, el boicot rus als productes agroalimentaris de la Unió Europea està saturant de carn de porc el mercat europeu. Davant d’aquesta situació, demanem al Ministeri d’Agricultura que reforci les negociacions bilaterals amb Rússia per procurar una obertura del seu mercat i aixecar l'embargament polític a les importacions agroalimentàries de la UE. L'obertura de fronteres donaria una mica d'oxigen per a les exportacions comunitàries i estatals i una major fluïdesa al mercat.

A més a més, l’increment de la cabana, sobretot per part de les grans integradores, ha augmentat un 8% el cens en l’àmbit nacional i ha provocat una sobreproducció al mercat que perjudica a tot el sector, però especialment les mitjanes i petites empreses del porcí. Aquestes no poden suportar la mateixa pressió que resisteix la gran integració.

Les il·lusions de molts ramaders que encara treballen pel seu compte s’estan veient truncades pel canvi de model que els porta cap a la integració de les seves explotacions. Necessitem recuperar aquesta part del sector porcí català perquè es pugui mantenir el model de ramaderia de la petita i mitjana empresa que crea molts llocs de treball a l’àmbit familiar i fixa la població al territori.

Volem continuar sent empresaris ramaders!

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat