JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

24/03/2016 - JARC-COAG exigeix al Ministeri d’Hisenda reduccions dels mòduls de l’IRPF 2015 per danys climàtics i crisis de preus

Reclamació davant el Ministeri d'Hisenda

  • A banda de la reclamació de la rebaixa fiscal per adversitats climàtiques, l’organització destaca que en molts sectors els preus se situaven ja l’any 2015 per sota els costos de producció o en uns marges comercials gairebé inexistents, posant en perill la continuïtat de les explotacions. A Lleida, els sectors més crítics van ser el de la llet, la fruita, el porcí i els conills
  • Les comarques lleidatanes amb pèrdues de collita superiors van ser l’Alt Urgell, amb disminucions del 65% en cultius farratgers, i la Noguera, amb una afectació del 62% en fruita dolça.
  • Des del novembre de 2014, l’entitat demana una rebaixa estructural del mòdul de l’IRPF per a tots els productors de fruita de Catalunya perquè l’índex està sobreestimat i penalitza els fructicultors

L’organització agrària JARC-COAG reclama a l’Agència Tributària una reducció estructural dels mòduls de l’IRPF, especialment rellevant pels productors de llet, fruita, porcí i conill de Lleida. Aquesta petició ja va ser acceptada l’any 2013 per al sector de l’olivera, en que els mòduls es van reduir del 0,32 al 0,25. A banda de les pèrdues per adversitats meteorològiques (sequera, aiguats, pedregades o ventades), els productors d'aquests sectors van patir una crisi de preus que encara es manté i posa en perill la continuïtat de la seva activitat.

Davant d’aquesta situació, des de JARC-COAG s’ha adreçat una carta a l’Agència Estatal d’Administració Tributària, tant a Catalunya com a Madrid, en la qual es demanen diferents mesures de suport a les explotacions agràries afectades, com seria la reducció dels mòduls de l'IRPF o la lliure amortització dels béns.

Comarques lleidatanes més afectades per adversitats climàtiques 

  • L'Alt Urgell: 65% per als conreus farratgers i 40% en cereals.
  • L'Urgell: 42% en cereals, 47% en fruita dolça i 50% en olivera.
  • La Noguera: 41% en cereals, 62% en fruita dolça i 60% en olivera.
  • Les Garrigues: 40% en cereals, 51% en fruita dolça i 42% en olivera.
  • El Segrià: 37% en fruita seca, 42% fruita dolça i 45% en olivera.

 Conreus més afectats:

El cereal, la fruita i l’olivera són els més afectats en extensió i percentatge a la demarcació de Lleida per causes meteorològiques. La situació va ser especialment crítica en zones de secà i de muntanya.

 Sectors més afectats per la crisi de preus

La situació en el cas de boví de llet és extremadament greu, ja que la mitjana oficial de preu pagat l’any 2015 volta els 0,32 €/l, per sota el límit de rendibilitat estimat d’uns 0,35 €/l. El més greu és que la indústria va començar a no recollir la llet produïda o ho va fer a un preu molt inferior, fet que va provocar el tancament de 32 granges a Catalunya durant l’any 2015.

En el sector de la fruita dolça, també està greument afectada la rendibilitat de les explotacions, amb un marge de benefici escàs o negatiu. A més, s’ha demostrat que les mesures de mercat en situacions de crisi de preus no arriben als productors. Paral·lelament, des de JARC-COAG estem demanant des del novembre de 2014 una rebaixa estructural del mòdul de l’IRPF per a tots els productors de fruita de Catalunya perquè l’índex està sobreestimat i penalitza els fructicultors.

En el sector del porcí, el preu mitjà en origen de la carn de porc va ser d’1,13 €/Kg, enfront de l’1,12 €/Kg de costos. Aquesta situació s’ha agreujat des de l’octubre de 2015, en què les cotitzacions en origen es troben per sota els costos de producció. A banda del preu de llotja, també cal comptabilitzar els descomptes practicats per escorxadors i que se situen entre 0,03 i 0,06 €/Kg.

En el sector del conill, la mitjana del preu percebut per les explotacions durant l’any 2015 es va situar al voltant dels 1,55 €/Kg, mentre que els costos de producció voltaven els 1,80 €/Kg. Aquesta situació amenaça el sector i també són moltes les explotacions que estan plegant. Des de l’any 2009 fins al 2015, n’han tancat 905, el que suposa un descens del 47% en aquest període.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat