JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

18/03/2016 - JARC-COAG demana al DARP suport urgent per a les pimes del sector porcí

    Jornada porcí Vic

Veure més informació:

Jornada del porcí de JARC-COAG a Vic

  • El Cap Sectorial del Porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, alerta que els productors estan venent per sota el preu de cost des del passat mes d’octubre, el que genera pèrdues setmanals d’entre 4.500 i 5.000 euros a una explotació mitjana de 500 mares
  • Denuncia la paradoxa de què els ramaders hagin de passar de ser empresaris a grangers integrats per sobreviure, mentre la carn de porc s’ha convertit en el segon actiu més rendible, després de l’or, al mercat de futurs de Chicago
  • L’entitat assessora i ofereix informació els ramaders de la zona per continuar millorant la gestió de les dejeccions ramaderes de la granja fins al camp

L’organització agrària JARC-COAG exigeix al Departament d’Agricultura que s’impliqui de forma urgent en la problemàtica de preus en origen que arrossega el sector porcí i obri una línia de finançament a interès zero pels productors. Aquesta hauria de garantir el suport econòmic i la liquiditat perquè les pimes (petits i mitjans empresaris ramaders) del porcí puguin suportar la temporada llarga que es preveu de cotitzacions baixes. L’entitat alerta de les dificultats que està patint un sector estratègic i decisiu per l’economia del país.

Durant la jornada ‘Millores en la gestió dels purins: des de la granja fins a la fertilització orgànica, organitzada conjuntament amb el Departament d’Agricultura avui al Mercat del Ram, el Cap Sectorial del sector porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, ha insistit que “portem venent per sota preu de cost des de l’octubre de 2015, fet que ens suposa perdre entre 4.500 i 5.000 euros setmanals a una explotació mitjana de mares”.

D’empresaris ramaders a grangers integrats

Aquesta problemàtica està derivant en un canvi del model tradicional del porcí català, en el qual l’empresari ramader està passant a ser un granger integrat. En altres casos, es veuen obligats a abandonar l’activitat perquè el repartiment desigual dels marges comercials fa que deixi de ser rendible.

La situació es produeix en un moment en el qual paradoxalment la carn de porc continua augmentant la seva cotització als mercats de futurs. En el de Chicago, el preu ha augmentat un 17% en el darrer any i s’ha situat com el segon actiu més rendible, superat només per l’or i per davant de la plata. La circumstància causa la indignació dels ramaders, que en els últims anys han  dedicat molts esforços i recursos econòmics per millorar l’eficiència de les explotacions i adaptar-se a les normatives comunitàries de benestar animal, bioseguretat i traçabilitat.

Millora en la gestió dels purins

A la jornada, JARC-COAG també ha demanat més suport públic pel sector porcí català per millorar la gestió dels purins, el que permetràuna aplicació més eficient de les dejeccions des de la granja fins al camp. L’entitat ha sol·licitat ajuts per la inversió, ja que els nous sistemes d’aplicació poden suposar una despesa un 40% superior a la d’altres mètodes de gestió.

Per a JARC-COAG, el suport econòmic de l’Administració per implantar aquest tipus d’innovacions resulta imprescindible en un context de crisi de preus sostinguda pels ramaders del porcí. 


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat