JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

18/03/2016 - JARC ‘tocarà la moral a la distribució mentre ofegui els pagesos i ramaders catalans

Protestes de JARC a diversos Mercadona de Lleida

  • Membres de l’organització agrària han aparcat els carros plens de tots tipus de productes davant de les caixes, sense pagar, i han entregat un manifest a l’encarregat de l’establiment, per protestar contra una lamentable realitat, manifestada sense cap vergonya pel President de Mercadona: molts pagesos no obtenen guanys amb la seva feina. 
  • L’entitat recorda que Mercadona ha augmentat un 12% els seus beneficis el 2015 fent “el que faci falta”, inclús a esquenes d’alguns productors que, segons el Sr. Roig, no tindran uns mínims beneficis fins el 2020
  • Aquestes declaracions, que mostren una actitud generalitzada de la distribució, han acabat d’encendre als representants d’un sector que en els darrers 20 anys, ha vist com el cens electoral de professionals agraris a Catalunya s’ha reduït a la meitat i el nombre d’explotacions ha caigut un 24%.

L’organització agrària JARC va fer el 18 de març diferents actes de protesta simultanis a establiments de Mercadona a Lleida per denunciar la situació d’abús que estan patint les explotacions agràries catalanes. A l’acte, diversos membres de l’entitat van carregar els seus carros de la compra amb tot tipus de productes i els han deixat aparcats davant de les caixes registradores davant la ‘impossibilitat’ de pagar-los.

L’acció respon a les recents declaracions del president de Mercadona, Juan Roig, en les quals va assegurar que no tots els agricultors que venen a Mercadona es guanyen la vida i que l’objectiu és que tots tinguin beneficis el 2020, si fan el que faci falta.

Els productors de JARC van liurar un manifest a l’encarregat de l’establiment exposant la situació crítica dels productors, denunciant les conductes abusives de la distribució, permeses per la hipocresia dels polítics d’aquí, els de l'Estat i els d’europea.

Per a l’organització, les pedants manifestacions de Juan Roig només mostren la punta d’un problema, que no es limita a Mercadona, ja que la resta de presidents ja se’n guarden prou de fer declaracions que puguin treure a la llum la única premissa que els mou: "beneficis a qualsevol preu".

L’organització agrària finalment recorda que les explotacions han invertit, s’han professionalitzat, han millorat la productivitat, sanitat o qualitat, i han guanyat competitivitat, posant en risc el seu negoci. Malgrat tot, continuen plegant perquè no reben un preu que els permeti viure, mentre empreses com Mercadona anuncien guanys any rere any. Les explotacions donen resposta a les demandes del consumidor, però el problema és que els intermediaris volen fer el màxim negoci i no deixen marge per al productor, per tant, aquest deixarà de generar ocupació i riquesa al territori.

Ens estem empobrint tots en benefici de quatre i amb permís de les Institucions.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat