JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

11/03/2016 - Jornada de treball de representants de JARC-COAG amb membres de la Comissió Europea a Brussel·les

    Manifestació preus justos

Veure més informació:

Sessió de treball a Brusel·les

Els dies, 14 i 15 de març, el President de JARC-COAG Catalunya, en Francesc Boronat, acompanyat d’en Jordi Vidal, Secretari tècnic de la nostra organització, participa en unes jornades de treball a la Comissió Europea (Brussel·les).

Els aspectes principals que la nostra organització tractarà responen a les necessitats més urgents que tenen actualment els pagesos i ramaders professionals de Catalunya, que es resumeixen en:

Relacions a la cadena alimentària

 La situació és insostenible i no hi ha voluntat de canviar el que perjudica als productors:

  • Una part molt important dels pagesos i ramaders catalans no es guanyen la vida amb el seu treball, per tant, cada vegada en son menys.
  • Hi ha una situació d’abús, pràctiques monopolístiques i anticompetitives per part de la resta d’agents de la cadena alimentària.
  • No poden negociar preu ni condicions amb el comprador.
  • La desregularització dels sectors accelera la desaparició de les PIMES agràries. Deixa en mans de quatre grans la producció, planteja més inseguretat en l’ocupació local,  en la preservació del territori (perquè les decisions no les prenen els que hi viuen), destrueix l’emprenedoria, etc...

Ajuts

  • Les polítiques agràries s’han de focalitzar en explotacions professionals. Hi ha molts pagesos i ramaders (productors de fruita, horta, vinya, porcí, conill, ous, etc) que no veuen ni un euro del suport econòmic a les rendes que se suposa que compensen el poc que se’ls paga.
  • S’han de prioritzar mesures de rejoveniment, d’inversions productives (competitivitat), les indemnitzacions compensatòries per produir en zones especialment difícils, però que convé a tots mantenir, les pràctiques agroambientals i la producció ecològica: motors per a les explotacions i el territori. Aquests diners són els que realment estan ben invertits perquè arriben a la vena dels productors professionals.

 Polítiques comercials: La hipocresia de la política europea enganya als consumidors i ofega als productors.

Els pagesos i ramaders catalans competeixen amb producte importat, que s’obté en condicions que aquí no es permeten. Senzillament, se’ls usa com moneda de canvi en benefici d’altres sectors.

Com no hi ha voluntat de canviar les regles del joc, cal un etiquetatge indicant l’origen del producte, no l’elaborador. Exigim que, com a mínim, els consumidor tinguin l’opció d’escollir el que porten a casa amb prou informació i coneixement del que passa.

 Crisi de mercat

No es pot tardar tant en activar els sistemes de retirada de producte del mercat. En el sector porcí, per exemple, els productors venen per sota del cost de producció des de l’octubre de l’any passat i les mesures d’emmagatzematge han anat tard. Cal anàlisi i anticipació.

S’ha d’activar els sistemes de retirada més eficaços, els que suposen menys costos de manipulació, destrucció o transformació. Els diners públics s’han d’invertir de forma eficient. Si la millor opció és no collir una part del producte i usar-lo com fertilitzant orgànic de la pròpia explotació, s’ha de ser valent, i no cedir a la pressió dels que treuen un partit econòmic fent entrar un producte que col·lapsa més el mercat als circuits de manipulació i comercialització.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat