JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

04/03/2016 - JARC considera insultants, xulesques i abusives les declaracions del president de Mercadona

Reacció de JARC davant les declaracions del president de Mercadona

  • Roig té la sang freda de reconèixer que part dels seus proveïdors no guanyen diners i els hi anuncia que l’objectiu és que el 2020 tinguin beneficis si fan "el que faci falta".
  • JARC afirma que les Administracions estan permetent aquestes actituds de menyspreu i abús a la base productiva, i per tant, són igualment responsables de la desaparició continua dels pagesos i ramaders.
  • El president de Mercadona, amb una clara posició de superioritat i domini, dona lliçons als productors, dient-los que no poden fer les coses com els seus avis i que han de ser àgils per adaptar-se a les necessitats del mercat. JARC respon que està clar que els productors ja no fan les coses com els seus avis i que tenen clar que han d’estar orientats al mercat, però que han de patir la clara posició de superioritat i domini d’empreses com la seva.
  • L’organització agrària recorda que les explotacions han invertit, s’han professionalitzat, han millorat la productivitat, sanitat o qualitat i han guanyat competitivitat. Això no obstant, continuen plegant perquè no reben un preu que els permeti viure mentre empreses com Mercadona anuncien guanys de 611 M€ el 2015, un 12% de més. Les explotacions donen resposta a les demandes del consumidor, però el problema és que els intermediaris volen fer el màxim negoci i no deixen marge per al productor.
  • JARC demana que es prenguin mesures correctores davant el diferencial de preus que hi ha entre origen (el que rep el productor) i destí (el que paga el consumidor). Prenent com a referència les dades de l'IPOD (Índex de Preus en Origen i Destí dels Aliments, elaborat per COAG), es pot veure que durant el mes de febrer, per exemple, els preus dels productes agrícoles s’han multiplicat de mitjana 4,31 vegades fins arribar al consumidor i els ramaders 3,46. Destacant que el preu en destí del porcí s’incrementà 5,41 vegades des de la granja als comerços.
  • L’organització agrària exigeix que d’una vegada per totes les Administracions prenguin part per acabar amb les conductes comercials abusives dins la cadena alimentària, que sancionin aquestes posicions de domini que ratllen la "servitud" i que es treballi perquè els preus siguin rendibles per als productors.
  • Finalment, demana al Sr. Roig que aclareixi quin volum dels productes que comercialitza venen de països de fora de la Unió Europea, han estat produïts amb costos més baixos i estàndards de qualitat i seguretat més laxes i contribueix a rebentar els preus del nostre mercat.
Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat