JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/02/2016 - Un gran escorxador de conills potencia les granges d’integració i que es deixi de recollir la producció d’explotacions independents

Petició de JARC-COAG al Ministeri d'Agricultura

  • Dos anys amb preus en origen per sota de costos, aboquen al tancament de centenars d’explotacions de conill a tot l'Estat espanyol. A Catalunya han plegat un 47% des de 2009 (-900 explotacions).
  • Enguany el preu mitjà del conill se situa entorn dels 1,45 €/kg viu, enfront d’uns costos de producció que estan a 1,80€/kg. 
  • JARC-COAG ha demanat al Ministeri d'Agricultura una reunió per abordar de forma urgent un pla de xoc que alleugi la falta de liquiditat de les explotacions. Tractarà també la problemàtica durant la reunió bilateral prevista amb el Departament d'Agricultura, per acabar amb les perjudicials pràctiques comercials que imposen alguns escorxadors, especialment un gran de fora de Catalunya.

 Després de dos anys amb preus en origen per sota de costos, JARC-COAG considera inadmissible l’actuació d’un gran escorxador que opera en el sector cunícola a l'Estat espanyol. Mentre afirmen, per justificar els baixos preus, que sobra el 30% de la producció de conill, estan potenciant que s’estableixin granges d’integració i amenacen amb deixar de recollir la producció de les explotacions independents. A Catalunya les conductes dels escorxadors no son tan directament destructives, però semblen no tenir inconvenient en ofegar els ramaders amb preus per sota el cost de producció. JARC-COAG considera que estaria be que en comptes de pressionar als cunicultors plantessin cara a qui procura saturar el mercat i conduir a un règim d’integració als productors que s’han quedat sense opcions o els joves que desconeixen la situació. La transparència en la cadena de valor brilla per la seva absència. Els ramaders estan cansats de mentides i que tothom s’emporti un marge a espatlles seves.

En el que portem d’any, el preu mitjà del conill viu se situa entorn dels 1,45 €/kg viu, habitualment a 1,30€/kg, enfront d’un preu mitjà d'1,57 €/kg el 2015 i 1,77 €/kg el 2014. Mentrestant, els costos de producció s’han situat de mitjana entre 1,80-1,85 euros/kg viu. Des de 2014, només hi ha hagut 5 mesos en els quals els preus es van situar per sobre de costos. La resta, els ramaders han venut a pèrdues, la qual cosa ha provocat una greu falta de liquiditat en les explotacions i el tancament de centenars de granges. A Catalunya han hagut de tancar 900 explotacions des del 2009, que suposa una reducció del 47% de les granges.

A més, la banalització que amb freqüència es fa de la carn de conill en els lineals de les cadenes de distribució i el gran desequilibri en el repartiment de valor al llarg de la cadena situen en una situació extrema els cunicultors.

A l’anàlisi de l'índex de Preus Origen i Destinació (IPOD) elaborat mensualment per JARC-COAG s’observa que mentre els preus en origen s’han reduït entre 2014 i 2015 en més d’un 11%, el preu en destinació s’ha mantingut pràcticament inalterable. Per tant, els marges comercials d'alguns intermediaris s’han ampliat.

Davant l’extrema situació, JARC-COAG ha demanat al Ministeri d'Agricultura una reunió urgent per establir un pla de xoc que alleugi la falta de liquiditat de les explotacions, en el qual es contemplin ajudes directes per als ramaders. A més, cal comprometre al FEGA en la compra de carn de conill congelada dins del seu programa d’ajuda alimentària en vigor, la qual cosa permetria alleugerir el mercat i donar suport a moltes persones que actualment ho necessiten.

Finalment, JARC-COAG informa que també abordarà la problemàtica durant la propera reunió bilateral prevista amb el Departament d'Agricultura, demanant actuacions concretes per acabar amb les perjudicials pràctiques comercials que imposen els escorxadors, especialment un gran de fora de Catalunya.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat