JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

25/02/2016 - JARC-COAG recorda al DARP que sense salvar el present l’activitat del sector agrari no tindrà futur

    Compareixença de Meritxell Serret al Parlament

Veure més informació:

Valoració de la compareixença de la consellera Meritxell Serret al Parlament

  • L’organització agrària insisteix que calen mesures concretes i urgents perquè els agricultors i ramaders catalans rebin un preu digne, que els permeti guanyar-se la vida amb la seva activitat. Cal una normativa que ho reguli i sancions per conductes abusives.
  • En els darrers anys, el cens de professionals a Catalunya ha baixat gairebé a la meitat i el nombre d’explotacions ha disminuït un 24%
  • Amb aquestes dades, JARC-COAG segueix demanant a la Conselleria que negociï políticament perquè també es garanteixi el sistema d’ajuts per a tots els productors professionals 
  • L’organització comparteix la voluntat del DARP de pressionar a l’Estat perquè s’incrementi la PAC de Catalunya i s’arribi a dotar de recursos suficients les línies d’ajuts com els Plans de Millora (inversions), la incorporació de joves, les Indemnitzacions Compensatòries i els ajuts agroambientals

L’organització agrària JARC-COAG exigeix al Departament d’Agricultura (DARP) que atengui els problemes actuals del sector productor. Cal salvar el present abans de dissenyar i planificar una política agrària de futur. Després de la primera compareixença de la Consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, davant la Comissió d’Agricultura del Parlament, l’organització agrària adverteix que sense resoldre els dèficits de base de l’activitat agrària, com els baixos preus en origen i la gestió dels ajuts als professionals del camp, la viabilitat i el futur de les explotacions no estan garantits.

El president de JARC-COAG a Catalunya, Francesc Boronat, ha comentat que “sense salvar el present, l’activitat del sector agrari no tindrà futur”. Boronat recorda que ara més que mai “calen mesures urgents perquè els agricultors i ramaders catalans rebin un preu just per les seves produccions i es puguin guanyar la vida dignament”. Ha insistit que resulta “intolerable que els pagesos i ramaders cobrin per sota els costos de producció”. Per això, JARC-COAG demana que s’estableixi sancions exemplars pels intermediaris que fan negoci ofegant els productors.

Ajuts pels professionals

Les reivindicacions de JARC-COAG s’emmarquen en un context de caiguda del cens agrari i de disminució del nombre d’explotacions. Aquest fet suposa la constatació que els productors no es guanyen la vida amb la seva feina i decideixen plegar. En els darrers 20 anys, el cens d’agricultors i ramaders professionals a Catalunya ha caigut un 49,8%, mentre que la xifra d’explotacions ha baixat un 24%, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Davant d’aquest escenari, JARC-COAG sol·licita a la Conselleria que negociï i pressioni al Magrama i a la Comissió Europea per aconseguir mesures de suport a la renda i que es garanteixi el sistema d’ajuts per a tots els agricultors i ramaders professionals, excloent a aquells que no ho son. Amb aquests diners, es podria recolzar a sectors com la fruita, l’horta, la vinya, els ous, el conill i el porc, que avui dia no reben cap ajut a la renda.

Agricultura, una estructura d’Estat

Paral·lelament, segons un estudi del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), amb la nova PAC (2014-2020) els pagesos i ramaders catalans deixaran de rebre entre 250 i 550 milions d’euros de fons comunitaris.

Davant d’aquest escenari, l’organització agrària comparteix la voluntat del DARP de pressionar al Govern de l’Estat perquè això canviï. JARC-COAG insisteix que també cal dotar de recursos suficients les línies d’ajuts pels pagesos i ramaders professionals, com els Plans de Millora (inversions), la incorporació de joves, les Indemnitzacions Compensatòries i els ajuts agroambientals.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat