JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

21/02/2016 - Front comú de la major part dels ramaders d’oví per exigir que la vacunació contra la llengua blava sigui voluntària

    Roda de premsa Lleida front comú llengua blava

Veure més informació:

Roda de premsa conjunta de JARC COAG a Lleida amb Asaja, la Fecoc i Associació de Ramaders del Pallars

  • La sectorial de l’oví-cabrum de JARC, la FECOC, ASAJA i l’Associació de Ramaders del Pallars, que representen la majoria de les explotacions catalanes d’aquest sector, han entregat una petició conjunta adreçada a la Consellera del DARP.

Representants d’aquestes organitzacions han convocat als mitjans de comunicació a la Cambra Agrària de Lleida per fer públic que exigeixen al Departament d'Agricultura que demani la modificació d’urgència de l’Ordre que obliga les explotacions de 27 comarques catalanes a vacunar contra la llengua blava.

S’ha constatat que l’Ordre podia reconèixer la vacunació voluntària, com ha succeït en el cas del País Basc, contràriament al que s’expressà en les reunions mantingudes amb el DARP. El que exigeixen aquestes organitzacions és que es passi d’una vacunació obligatòria a una de voluntària.

Les organitzacions tenen clar que la sanitat és un element essencial en les explotacions ramaderes, destacant que aquesta malaltia no afecta la salut humana. No obstant, el sector de l’oví–cabrum ja va manifestar des de la primera reunió amb el Departament que la mesura era inadequada i una imposició en tota regla: el sector hi era en contra amb diferents arguments.

El sector de l’oví – cabrum ha mantingut que s’obliga a vacunar una zona on no hi ha la malaltia per a generar una àrea de seguretat de 100 Km al voltant de la frontera, quan poden donar-se efectes secundaris no desitjats de la vacunació, com afebliment dels animals, avortaments o inclús mort d’animals. Això ja va succeir fa uns anys amb la vacunació d’ovelles on el perjudici va ser majúscul per les explotacions, i les organitzacions han defensat des del primer dia que:

a)    França, on s’ha estès la malaltia, és on cal un esforç per controlar-la. Es demanà al DARP que vetllés per exigir al Govern francès i a la Comissió Europea que s’apliqués mesures.

b)    En cas que, com s’argumenta, l’Estat francès no disposés de vacunes, que es prioritzés actuar en la zona en què ja hi ha la malaltia, facilitant l’accés a les vacunes i prevenint l’expansió incontrolada que està tenint.

c)    En tot cas, les explotacions catalanes vacunarien en benefici del conjunt, i en cap cas no haurien d’assumir el cost de fer-ho.

d)    Malgrat tota prudència, la vacunació comporta efectes no desitjats que poden ser greus i cal un compromís ferm i clar de l’Administració per assumir-los.

e)    La vacunació ha d’anar de la mà d’un control sanitari encara més exhaustiu d’entrades de bestiar: podem tenir una àrea vacunada en què el trànsit sigui un via d’entrada.

La resposta del DARP s’ha mantingut en l’obligatorietat, i la posició del sector es referma cada dia més. A més d’exposar-ho i exigir-ho en les reunions específiques, les organitzacions estan pendents d’una reunió que han sol·licitat a la Consellera d’Agricultura i que esperen atengui urgentment els propers dies.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat