JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

11/02/2016 - JARC-COAG alerta que els preus baixos de la carn de porc en origen no s’estan traslladant al consumidor

    Jaume Bernis, a la seva explotació de porcí

Veure més informació:

Estudi que analitza el diferencial entre el preu a la granja i a la taula

  • Les cotitzacions al ramader han caigut un 25% i als punts de venda només han patit una rebaixa de l’1% entre el gener de 2014 i el desembre de 2015
  • Una explotació mitjana de porcs perd 4.500 euros a la setmana, mentre la indústria transformadora i les cadenes de distribució incrementen els seus marges de benefici

L’organització agrària JARC-COAG denuncia que els baixos preus de la carn de porc en origen no s'estan traslladant al preu de venda al públic (PVP). El diferencial entre la granja i la taula és el més alt dels últims dos anys: 450%. Del gener de 2014 al desembre de 2015, els preus al ramader han caigut un 25%, mentre que al consumidor amb prou feines se li han reduït un lleuger 1%.

Resulta lamentable que la indústria transformadora i les cadenes de distribució engreixin els seus marges mentre que una explotació tipus perd 4.500 euros cada setmana, perquè des de fa més de 12 setmanes els preus pagats al ramader no cobreixen ni tan sols els costos de producció”, lamenta Jaume Bernis, Cap Sectorial del sector porcí de JARC-COAG.

Les dades de la Llotja de Mercolleida (veure gràfica pàgina 2), confirmen la tendència observada en l'Índex de Preus Origen-Destí dels aliments (IPOD). A 2016, el preu mitjà del porc viu se situa en 0,95 €/kg (cost de producció 1,12 €/kg), enfront d'un preu mitjà d'1,13 €/kg en 2015, 1,27 €/kg en 2014 i 1,37 €/kg en 2013. D'aquestes cotitzacions, cal restar els eventuals descomptes practicats pels escorxadors, que ronden entorn de 0,03-0,06 €/kg viu.

Càstig a les pràctiques comercials abusives

Davant aquesta situació, des de JARC-COAG es demana al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) que actuï i penalitzi les pràctiques comercials abusives per part de la indústria i les cadenes de distribució. Així mateix, se sol·licita un esforç a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) per augmentar les seves inspeccions en aquest sector.

A més, JARC-COAG demana al Magrama reforçar les negociacions bilaterals amb Rússia per procurar una obertura del seu mercat i aixecar l'embargament polític a les importacions agroalimentàries de la UE. L'obertura de fronteres donaria una mica d'oxigen per a les exportacions comunitàries i estatals i una major fluïdesa al mercat. Quant als costos de producció, s'han d'incentivar mesures que fomentin l'aprofitament energètic dels excedents de purins en les mateixes explotacions, la qual cosa suposaria una doble solució per als ramaders: gestió sostenible de subproductes i reducció de la factura elèctrica.

 


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat