JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

09/02/2016 - JARC-COAG denuncia que el retard en el pagament de l’ajut associat a les explotacions de llet posa encara més traves a la viabilitat del sector

    Roser Serret, a la seva explotació

Veure més informació:

Nota de premsa sobre l'endarreriment en la concessió d'ajuts al sector lacti

  • L’organització agrària demana celeritat al Departament d'Agricultura, perquè inicialment s’havien compromès a fer-lo efectiu al desembre de 2015.
  • Des de l’any 2000, a Catalunya han tancat més de 1.000 explotacions per manca de viabilitat, motivada, sobretot pels baixos preus percebuts pels productors.

L’organització agrària JARC-COAG adverteix que el retard, per part del Departament d’Agricultura, en el pagament de l’ajut associat per les explotacions de boví de llet està posant encara més traves a les explotacions catalanes. L'incompliment d’aquest pagament, que el DARP es va comprometre a realitzar al desembre de 2015,  dificulta encara més la viabilitat de l’activitat ramadera, ja greument perjudicada pels baixos preus percebuts pels productors.

L’objectiu de l’ajut és garantir la viabilitat econòmica de les explotacions i reduir el risc d’abandonament de l’activitat productiva. Per tant, amb més motiu JARC-COAG reclama celeritat al DARP, ja que actualment molts ramaders necessiten suport econòmic per alleugereixi la crítica situació.

L'incompliment del pagament es produeix en un moment en què el sector del boví de llet està en una conjuntura molt delicada. Entre els anys 2000 i 2014, a Catalunya han tancat 1.120 explotacions per manca de rendibilitat. Així, actualment només en queden 776 explotacions.

Des de l’eliminació del sistema de quotes, a l’abril de 2015, les entregues de llet dels ramaders catalans han disminuït un 5%, situant-se als nivells de finals de 2013. Aquesta reducció ha estat acompanyada per preus en origen sota cost (en els darrers dos anys han rebut de mitjana un 10% menys), i una major incertesa respecte la quantitat de llet que podran comercialitzar.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat