JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

21/01/2016 - JARC seguirà treballant per aconseguir mesures que resolguin la problemàtica de preus “ruïnosos” percebuts pels productors

    Protesta supermercat Aldi Lleida

Reacció de JARC a l'adhesió de COAG al Codi de Bones Pràctiques Alimentàries

  • L’organització agrària catalana, integrada a COAG, considera que es tracta d’un primer pas, però recorda que el text deixa sense regular les vendes a pèrdues, la prohibició dels productes reclam i no garanteix instruments de control i sanció per les males pràctiques comercials 
  • En el cas de Catalunya, JARC denuncia des de fa temps que el Codi de Bones Pràctiques Comercials, que va entrar en funcionament el 2011, no resulta eficaç perquè ni tan sols aborda el tema dels baixos preus en origen

 L’organització agrària COAG ha sol·licitat avui la seva adhesió formal al Codi de Bones Pràctiques Mercantils en la Contractació Alimentària. Després de la signatura del text el passat 24 de novembre, aquells operadors i organitzacions que vulguin comprometre’s oficialment han de cursar aquesta petició.

Des de JARC, organització agrària catalana integrada a COAG, el seu president, Francesc Boronat, assegura que a Catalunya “seguirem pressionant perquè l’Administració ens ofereixi mesures per resoldre els preus ruïnosos que reben els agricultors i ramaders que, en moltes ocasions, no ens permeten cobrir els costos de producció”. L’organització considera que el Codi de Bones Pràctiques Comercials, que es va posar en funcionament a Catalunya l’any 2011, no resulta eficaç perquè ni tan sols aborda el problema principal del sector, el tema dels baixos preus en origen.

L’organització agrària es compromet a seguir treballant per revertir les males pràctiques comercials d’alguns operadors que provoquen una “situació de desemparament”. Boronat demana que es vetlli pel compliment de la normativa que per ara tenim i que se sancionin de forma exemplar les accions abusives.

Codi de Bones Pràctiques Estatal

JARC i COAG aposten pel desenvolupament del Codi estatal i la seva posada en marxa. Consideren que és una eina de treball que s’ha quedat curta per a les necessitats del sector primari, però que és necessària a mig termini per anar eliminant determinades males pràctiques de les relacions comercials. En aquest sentit, continuaran treballant per possibilitar els temes que han quedat al marge, com les vendes a pèrdues, la prohibició dels productes reclam o la implantació de mesures més estrictes de control i sanció per les males pràctiques comercials.

El Codi s’estableix amb la voluntat de millorar contínuament les relacions entre els agents de la cadena, aplacar possibles noves pràctiques deslleials que puguin sorgir i possibilitar la resolució de diferències entre parts.

El Codi de Bones Pràctiques Mercantils en la Contractació Alimentària està recollit en la Llei 12/2013 com un element d’autoregulació a acordar entre el MAGRAMA, en col·laboració amb el Ministeri d'Economia i les CCAA, amb les organitzacions i associacions, d’àmbit superior supraautonòmic, representatives de la producció, indústria i distribució. L’adhesió dels operadors al mateix és voluntària. També poden adherir-se, amb caràcter institucional, organitzacions o associacions, d’àmbit supraautonòmic, representatives dels interessos de les diferents baules, sense que per això quedin vinculats els seus associats.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat