JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

22/12/2015 - JARC-COAG considera inacceptable que l'Administració de l'Estat tanqui totes les vies de diàleg per reobrir les plantes de purins

Reunió a Madrid amb el Magrama, Ministeri d'Indústria i representants de les plantes de purins

  • L’organització agrària denúncia que negant-se a reconsiderar aquest tema dificulten la gestió dels excedents dels purins als territoris amb major densitat ramadera.

Després de la reunió celebrada el dia 22 de desembre al Ministeri d’Agricultura amb representants del Magrama, del Ministeri d’Indústria, de les plantes de cogeneració, i altres organitzacions agràries, JARC-COAG recrimina la manca de diàleg i de voluntat de negociació mostrada pels representants de l'Administració de l'Estat.

Els representants de la sectorial del porcí de JARC-COAG afirmen que Agricultura i Indústria s’han negat totalment a valorar que es puguin tornar a obrir les plantes de cogeneració per gestionar els excedents de les dejeccions ramaderes. Consideren que aquesta actitud és contrària als interessos dels productors, dificultant la gestió de les seves explotacions.

Tancament de les plantes de cogeneració

Recordar que el 2014 el Ministeri d’Indústria va retallar un 40% la prima per la cogeneració elèctrica, fet que comportà el tancament de les plantes de tractament dels excedents dels purins.

D’altra banda, Indústria també va rebutjar oferir una moratòria de dos anys perquè els productors es poguessin adaptar al canvi, tal com va reclamar JARC-COAG.

A Catalunya hagueren de tancar 6 plantes de cogeneració, que recollien 675.000 metres cúbics de purins procedents de 540 explotacions de porcí. A molts ramaders no els ha estat fàcil adaptar-se a la nova situació, i han hagut de buscar-se alternatives, de forma col·lectiva o individual, que en molts casos els han suposat una despesa econòmica superior.

Assistents a la reunió per part del Ministeri d'Agricultura i Indústria 

  • Alfonso Olivas, Director de renovables del Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía (IDAE).
  • Carlos Esteban, Responsable del gabinet del secretari d’Estat de l’Energia del Ministerio de Industria, Energía y Turismo (Minetur).
  • Arnaldo Cabello, secretari general de Mitjans de Producció Ramaders del Magrama.
  • Ignacio Atance, secretari general d’Anàlisi, Prospectiva i Coordinació del Magrama, Ignacio Atance.
  • César Mantecón, cap del gabinet tècnic de la subsecretària del Magrama.

Per part del sector agrari i energètic, van participar representants de la sectorial del porcí de JARC-COAG, de Cooperativas Agroalimentarias, d'UPA, d’ADAP, d'Iberdrola Cogeneración, d'Energy Works, de Gas Natural Fenosa i d'Ignis Capital.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat