JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

18/12/2015 - JARC-COAG reclama canvis substancials i profunds en defensa dels productors agraris professionals

    Reunió amb ERC Reunió amb Democràcia i Llibertat

Veure més informació:

Reunions amb les candidatures del 20D per demanar millores clares per al sector agrari

  • L’organització agrària reitera què l’activitat professional agrària ha de ser respectada i valorada com el que és: una activitat econòmica que ha de permetre viure dignament als qui s’hi dediquen, i tractar-los com a garants de la preservació del territori, de la generació de llocs de treball i de la producció d’aliments.
  • Demana sancions contundents i exemplars per les conductes abusives dins la cadena alimentària, que obliguen a pagesos i ramaders a malvendre el seu producte. Cal garantir-los la capacitat de negociar un preu que faci viable el seu negoci.
  • Exigeix que s’impedeixi que rebin ajuts de la PAC persones alienes al sector mentre hi ha pagesos i ramaders professionals que n’estan exclosos (vinya, fruita dolça, horta, conills, aviram, etc).
  • Cal prioritat i garantia pressupostària per al suport a la incorporació de joves, les inversions productives, els ajuts agroambientals i les indemnitzacions compensatòries per zones amb majors dificultats productives. 

Durant les reunions mantingudes amb els representants dels partits polítics que concorren a les eleccions generals del 20D, JARC-COAG els ha exigit que recolzin un model econòmic que prioritzi les explotacions agràries professionals.

 Acabar amb els preus ruïnosos i les conductes abusives

L’organització agrària ha expressat que un dels principals problemes dels pagesos i ramaders continua sent els preus que reben pel seu producte, degut a un abús de la posició de domini de les baules superiors de la cadena alimentària.

JARC-COAG reclama mesures per defensar les explotacions davant els recurrents pagaments situats sota dels costos productius. És inadmissible que un sector professional, competitiu i que genera ocupació no pugui veure remunerat el seu treball i els seus costos.

Una PAC més agrària i menys política

El centre de la Política Agrària Comunitària (PAC) ha de ser el productor professional. No s’hauria de donar ni un euro més a persones alienes al sector agrari, a especuladors oportunistes o "agricultors de sofà", i menys quan hi ha productors que estan exclosos del sistema d’ajuts directes (vinya, horta, fruita dolça, aviram, conills, ...).

Cal assegurar que el suport econòmic arribi a la vena dels productors, i que mai es desatengui la incorporació de joves, el recolzament a inversions productives, als ajuts agroambientals, ni el pagament de les indemnitzacions compensatòries per produir en zones especialment difícils, però imprescindibles.

És inadmissible que l'Estat espanyol retalli un 74% l’aportació econòmica al PDR català, i a més permeti que es puguin perdre fins a 500 M€ dels fons europeus assignats a altres Comunitats autònomes, que gairebé segur no els utilitzaran.

Mecanismes de gestió i regulació de mercat

L’eliminació de mecanismes de regulació dels mercats, deixant-los en mans d’empreses amb interessos especuladors oportunistes, posa en perill els futur de la producció. Com també ho fa resoldre les crisi de mercat injectant diners a tots els agents de la cadena alimentària, per compensar l’ensorrament de preus, menys a la base: el productor.

Sí a la preferència comunitària. No a la demagògia europea

Permetre que en l’àmbit europeu no es respecti la preferència comunitària quan s’estableixen acords comercials amb tercers països, equival a menysprear els teus productors.

Quan la demagògica política europea permet l’entrada d’aliments produïts amb unes condicions molt més laxes de les que s’estableixen als nostres pagesos i ramaders, els condemna a competir en condicions de desigualtat absoluta.

A més, entre d'altres demandes prioritàries es pot destacar:

Reduir la pressió fiscal i impositiva, ajustant-la a la realitat del sector, i establir mesures de bonificació en la contractació de treballadors. En aquest sentit, una de les demandes més urgents seria aturar la desmesurada valoració cadastral de les construccions agràries situades en sòl rústic. Incomprensiblement s’estan aplicant criteris de valoració corresponents al sector industrial, quan és evident que la rendibilitat de les edificacions agràries (coberts, magatzems, granges, etc) és molt inferior.

Modalitats de contractació de l’energia elèctrica adequades per al camp, tenint en compte que només en determinats períodes cal una potència elevada, i per tant, s’està generant un cost fix elevat a les explotacions per una energia no usada.

Control de les poblacions de fauna salvatge que comporten pèrdues importants i recurrents als pagesos.

L’organització agrària destaca que la llista de demandes és inacabable, i el més greu, és que continua sent la mateixa des de fa molts anys.

 


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat