JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

02/12/2015 - JARC-COAG considera que l'emmagatzematge de la carn de porc no resoldrà la crisi de preus en activar-se massa tard

Veure més informació:

Valoració mesures d’emmagatzematge carn porc definides pel Comitè de Gestió de la CE

  • L’organització agrària critica la lentitud de la Comissió Europea en reaccionar, ja que l’activació de l’emmagatzematge no s’iniciarà fins el 4 de gener de 2016.
  • Destaca també d’incertesa de la seva efectivitat, ja que no s’ha concretat el pressupost destinat, les quantitats a retirar per Estat Membre, el període durant el qual es podrà fer, ni s’assegura una sortida esglaonada del producte emmagatzemat.
  • Valora positivament que per primera vegada s’hagi permès emmagatzemar garrins de fins a 20 quilos, afavorint una reducció del nombre d’animals adults que conflueixen al mercat, i que  la quantia de les ajudes s’hagi incrementat fins un 20%, tot i ser inferiors a les de 2011.

L’organització agrària JARC-COAG valora les mesures d’emmagatzematge establertes ahir pel Comitè de Gestió de la Comissió Europea per al sector porcí, activades per pal·liar la crisi de mercat actual i la caiguda de preus que des de fa mesos pateixen els ramaders del porcí.

Jaume Bernis, Cap sectorial del Porcí de JARC-COAG, critica la lentitud de la Comissió Europea en reaccionar. L’activació de l’emmagatzematge privat de la carn de porc no s’iniciarà fins el 4 de gener de 2016, sense establir el pressupost que s’hi destinarà, ni les quantitats a retirar per Estat Membre, ni el període durant el qual es podrà fer. En conseqüència, continuen les incerteses sobre la seva efectivitat.

El producte es podrà guardar durant un període de 3 a 5 mesos, però si no s’assegura una sortida esglaonada del mateix al mercat és molt possible que ens tornem a trobar que l’oferta pressioni els preus en origen a la baixa. A més, això coincidirà a l'inici del període de més calor, quan històricament s’observa que les cotitzacions tenen un lleu increment, per la disminució de l’oferta i l’augment del consum.

Com a aspectes positius l’organització agrària esmenta que per primera vegada s’inclou en la retirada els garrins de fins a 20 kg., tal i com va proposar l'Estat Espanyol a petició del sector. Aquest fet podria reduir l’oferta futura d’animals adults.

D’altra banda, informen que s’ha despenalitzat la sortida avançada de producte cap al mercat, sempre i quan s’adreci a exportació a països tercers i es compleixi un mínim de seixanta dies d’emmagatzematge. Aquest darrer punt podria afavorir la sortida esglaonada, però el seu ús és incert, per tant, JARC-COAG considera que s’hauria d'incentivar i controlar.

En l’àmbit de millores, Bernis també inclou el fet que la quantia de les ajudes per retirada s’han incrementat fins un 20% respecte les activades a inicis de març d'enguany, però aclareix que continuen sent inferiors a les de 2011.Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat