JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

30/11/2015 - JARC-COAG denuncia que una explotació de porcí mitjana està perden 3.800 euros a la setmana

Veure més informació:

Nota de Premsa davant la crisi de preus del sector porcí

  • El sector produeix a pèrdues des de fa dos mesos. El preu ha baixat per sota l’euro (0,96€/kg), mentre que els costos de producció es situen en 1,12€/kg.
  • JARC-COAG critica la lentitud de la Comissió Europea en reaccionar i reclama l’activació immediata del emmagatzematge privat temporal de la carn de porc per redreçar la situació. El Comitè de Gestió de demà decidirà la posada en marxa.
  • També cal augmentar esforços per obrir nous mercats i per reduir els costos de producció, recolzant les inversions necessàries per generar energia a partir dels subproductes (purins, etc) aplicable a la pròpia explotació.

L’organització agrària JARC-COAG denuncia la situació crítica dels productors de porcí: una explotació mitjana amb 500 mares està perdent a la setmana 3.870 euros [1], i acumula ja 8 setmanes consecutives amb preus per sota dels costos de producció. Des d’agost, els ramaders han patit un descens del 24% en el preu del porc viu.

Segons dades de SIP Consultors, els costos de producció en una explotació mitjana s’eleven a 1,12 €/kg en el que va d’any. A l’ultima setmana de novembre, les cotitzacions en origen de la Llotja de referència de Mercolleida s’han situat en 0,96€/kg. Cal tenir en compte que el preu que marquen les llotges serveix de referència com preu màxim a pagar al ramader, ja que a aquest valor els escorxadors vénen descomptant al voltant de 0,05 €/kg.

 Aprovació immediata de l’emmagatzematge privat temporal de carn de porc

Davant aquesta delicada situació, JARC-COAG reclama a la UE l’aprovació immediata de l’emmagatzematge privat temporal de la carn de porc. Durant la reunió del Comitè de Gestió de demà s’ha de decidir la seva posada en marxa.

“Lamentablement s’arriba tard. Hi ha hagut falta de previsió i lentitud per part de la Comissió Europea. No obstant això, esperem que l’activació de l’emmagatzematge tingui efectes abans de final d’any per superar la situació de saturació i baixos preus que arrossega el mercat després d’una pèssima gestió de l’emmagatzematge privat de principis de 2015 [2]. En aquest sentit, demanem la UE que quan la carn de porc emmagatzemada surti al mercat ho faci de forma esglaonada per no pressionar a la baixa els preus del moment”, ha subratllat Jaume Bernis, responsable del sector porcí de JARC-COAG.

Major esforç per obrir nous mercats i restablir l'intercanvi amb Rússia

A més, JARC-COAG demana al Ministeri d'Agricultura reforçar les negociacions bilaterals amb Rússia per procurar una reobertura del seu mercat. Aixecar l’embargament polític a les importacions agroalimentàries de la UE donaria oxigen a les exportacions comunitàries, i una major fluïdesa al mercat, tenint en compte que el tractat TPP suposarà un millor accés de la carn de porc originària d'Estats Units i Canadà a països asiàtics com Japó.

Major recolzament per fomentar la generació d’energia a les pròpies explotacions porcines

També cal treballar per reduir els costos de producció, mitjançant el foment de la generació d’energia a les pròpies explotacions porcines.Després de l’alimentació, el capítol energia-gestió és el que major pes té en els costos totals de producció d’un quilo de carn de porc (23% sobre el total). Les explotacions porcines produeixen una sèrie de subproductes (purins, subproductes d'origen carni, etc..), que podrien revaloritzar-se i emprar-se en la generació d’energia aplicable a la pròpia explotació, evitant així el cost de gestió d’aquests subproductes, repercutint de manera positiva en el ramader i el medi ambient.

Programes de promoció que potenciïn el consum i un millor coneixement

Finalment, JARC-COAG considera que cal posar marxa de programes de promoció que potenciïn el consum, tant a nivell estatal com a la UE, informant clarament sobre els beneficis derivats d’un consum adequat d'aquest producte.

[1] Una explotació mitjana de 500 mares ven a la setmana una mitjana de 220 porcs, amb un pes mitjà comercial de 110 kg.

[2] El 9 de març de 2015 es va obrir el període de sol·licituds d’ajudes a l’emmagatzematge privat en porcí, tancant-se el 29 d’abril, amb períodes d’emmagatzematge de 90, 120 o 150 dies. D’aquesta manera, part del producte emmagatzemat va sortir al mercat comunitari en l’època estival, època de major demanda i per tant de majors preus, pressionant a la baixa les cotitzacions.

 


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat