JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/09/2015 - Els grans escorxadors i cadenes de distribució empenyen els productors de conill a la ruïna. La caiguda del preu en origen per sota dels costos de producció posa contra les cordes les explotacions familiars.

    Evolució preus conill

Veure més informació:

Des del 2009, a Catalunya un 47% d'explotacions catalanes s’han vist obligades a tancar

  • Actualment, no es fan contractes entre escorxadors i productors, per tant, l’acord de compra i venda que es fa és verbal, cosa que propicia els incompliments de les condicions pactades. En algunes comunitats autònomes, una part dels escorxadors es neguen a rebre tota la producció de les seves zones d’influència, una situació que a hores d’ara, JARC-COAG no té constància que passi a Catalunya.
  • La gran distribució continua amb la seva política d’escassa valoració de la carn de conill, basant la seva estratègia comercial en les pèrdues del ramader.
  • JARC-COAG ha sol·licitat una reunió urgent al Ministeri d’Agricultura per denunciar els incompliments de la Llei de la Cadena Alimentària i estudiar mesures que evitin la fallida dels cunicultors.

El sector cunícola de JARC-COAG ha demanat una reunió urgent al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per estudiar una sèrie de mesures que evitin la fallida de les explotacions familiars davant la important caiguda de preus que viu el sector des de l’inici del 2015, que està obligant als productors a vendre per sota de costos. A més, també demanarà que en la trobada hi participi l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA) per posar sobre la taula les reiterades infraccions de la Llei dela Cadena Alimentària, que el sector cunícola de JARC-COAG ja va traslladar-li en el seu moment.

Els productors estan vivint unes circumstàncies inacceptables, com ara la inexistència de contractes entre escorxadors i productors, cosa que dificulta la negociació de preus remuneratius i facilita els incompliments ja que l’acord és verbal. JARC-COAG denuncia que els productors se senten indefensos. A més, en algunes comunitats autònomes també s’han donat casos de negació per part de determinats escorxadors d’absorbir la producció de les seves zones d’influència, una situació que de moment no es té constància que s’hagi donat a Catalunya.

La gran distribució continua amb la seva política d’escassa valoració de la carn de conill, finançant amb pèrdues del ramader la seva estratègia comercial de preu baix. JARC-COAG demana invertir el procés de formació de preus en la cadena de valor de la carn de conill, per tal que es formi de baix a dalt, tenint en compte els marges de rendibilitat de cada una de les parts.

El futur dels productors passa per la rendibilitat, ja que la producció de carn de conill és un sector econòmic també important pel món rural, del qual en depenen més de 35.000 famílies de tot l’Estat espanyol de manera directa, i milers de llocs de treball de forma indirecta. En aquest sentit, JARC-COAG considera que és lamentable i vergonyós l’últim informe dela Comissió Nacionaldels Mercats i la Competència (CNMC) en el qual s’avala la venta a pèrdues. L’organització agrària defensa que el que realment perjudica al consumidor és el tancament d’explotacions en un entorn més proper i l’augment de les importacions de països tercers, que utilitzen uns mètodes de producció que estan molt allunyats dels alts estàndards en matèria de qualitat, seguretat alimentària i benestar animal que s’exigeixen a la UE.

Els preus en origen del conill porten mesos caient en picat, situant-se en molts casos per sota dels costos de producció, el que provoca grans pèrdues mensuals per les granges. El 2014, el preu mitjà del conill, segons el MAGRAMA, es va situar a 1,77€/kg viu, lluny de la mitjana dels 2 últims anys i per sota dels preus mitjans de l’any 2012 (1,84€/kg viu) i 2013 (1,94€/kg viu). Actualment, el preu mitjà ronda 1,50€/kg viu. Segons un estudi desenvolupat per la interprofessional INTERCUN, el cost de producció mitjà estimat en el sector cunícola al 2014 es va situar a 1,80€/kg viu, cosa que aboca al sector a vendre a pèrdues.

Aquesta crítica situació ha obligat a moltes granges a tancar davant la impossibilitat de fer front a anys de pèrdues i deutes. Així, mentre l’any 2009 es comptabilitzaven 1.905 granges cunícoles a tot Catalunya, aquest 2015 n’hi ha 1.005, el que representa una reducció del 47%, és a dir, 900 explotacions menys, segons el REGA (Registre General d’Explotacions Ramaderes).

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat