JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

22/09/2015 - Un fong podria reduir la mosca de l’olivera fins a un 70%. Aquesta plaga és la més difícil de controlar del sector oleícola català

    Olives

Veure més informació:

JORNADA JARC-COAG SOBRE SANITAT VEGETAL EN OLIVERA A LA FIRA DE SANT MIQUEL DE LLEIDA

  • Un estudi de la Universitat de Córdoba demostra que la utilització de l’enemic natural d’aquest insecte, un fong entomopatògen, podria reduir-ne la població entre un 50% i un 70%.
  • La mosca de l’oliva es considera la plaga més difícil de controlar al sector oleícola català. Durant el 2013 i el 2014, s’estima que ha provocat una reducció anual d’un 20% de la collita a tot Catalunya, que representaria unes 6.000 tones d’oli, valorades en uns 18 milions d’euros.
  • JARC-COAG organitza una jornada, el dissabte per la tarda, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, en la qual el catedràtic de la Universitat de Córdoba i responsable de l’estudi, Enrique Quesada, en farà la presentació.

La mosca de l’olivera s’ha convertit en una de les plagues més perjudicials per aquest cultiu. Aquest insecte entra dins les olives per reproduir-se, i seves les larves s’alimenten d'aquest fruit, fet que provoca que majoritàriament acabin caient de l’arbre. Segons el Departament d’Agricultura, el 2013 i  2014 s’estima que provocà una pèrdua anual d’un 20% de la collita a tot Catalunya, el que suposa unes 6.000 tones d’oli, valorades en uns 18 milions d’euros.Les comarques més afectades continuen sent el Baix Ebre i el Montsià, que al’any 2013 tingueren un 70% d’olives picades i el 2014 un 50%, però aquest problema també afecta a la resta de zones de Catalunya.

La dificultat de control de la plaga és causada, sobretot, per la variabilitat del conreu i l’alta mobilitat de la mosca, que pot arribar a recórrer 40 quilòmetres en un dia. Però també hi contribueix els efectes del canvi climàtic, la limitació dels tractaments aeris en comarques com el Baix Ebre i el Montsià, o la reducció general d’autoritzacions d’ús a Europa de productes fitosanitaris.

Actualment, la mosca de l’oliva es pot combatre a través de tractaments aeris, però la directiva europeu d’ús sostenible de plaguicides en limita el seu ús a causes molt justificades i, és molt probable que a la llarga s’acabaran prohibint. A més, les retallades pressupostàries dels últims anys han reduït el nombre d’aquests tractaments, als quals el Ministeri d’Agricultura no hi aporta diners des de 2011. També hi ha ajuts agroambientals adreçats als productors per fer el que s’anomena lluita alternativa. Aquest suport econòmic està inclòs en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), i enguany s’inicia una nova línia per Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), però el pressupost general disponible és totalment insuficient per donar resposta a les necessitats dels productors.

Davant d’aquesta situació, la Universitat de Córdoba, en col·laboració amb altres institucions d’Andalusia i Catalunya, han realitzat un estudi que s’adequa als principis de sostenibilitat ambiental europeus establerts en la gestió integrada de plagues. Aquest demostra que un fong pot convertir-se en un instrument útil per combatre la mosca de l’oliva. Estem parlant del Metarhizium brunneum, un enemic natural d’aquest insecte, i sobretot, de les seves larves. El fong s’aplica a la base de les oliveres i eliminaria les larves de tercera edat, que són les que abandonen el fruit i cauen a terra per formar les pupes, que donarien pas a l'insecte adult. L’estudi conclou que amb només dues aplicacions l’any, aquest fong pot protegir l’arbre durant un període més llarg, reduint la població d’insectes adults per la següent campanya entre un 50% i un 70%.

JARC-COAG realitzarà una jornada el dissabte a la tarda, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida (Saló Segrià), per fer arribar aquest nou mètode de lluita als productors. També es tractaran altres problemàtiques relacionades amb la sanitat vegetal en olivera, com és la Xylella Fastidiosa,  una malaltia que sortosament encara no ha afectat a Catalunya, però que ha comportat greus pèrdues a altres zones del sud d'Europa, principalment a Itàlia. En aquest cas, serà el cap del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Jordi Giné, qui exposarà el pla europeu i nacional establert per controlar aquesta greu malaltia, que un cop detectada s’eradica amb l’arrencada de l’arbre. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat