JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

25/08/2015 - JARC-COAG reclama a les administracions que posin fi a les pràctiques monopolístiques que viu el sector cunícola

    El sector del conill està patint una greu crisi de preus

Veure més informació:

  • L’organització agrària denuncia que les grans cadenes de distribució estan ofegant els productors a través de les ofertes que estan fent. Són extremadament agressives i provoquen una pressió dels preus a la baixa que han d’acabar assumint els ramaders.

 

  • Els cunicultors estan rebent de mitjana un preu en origen d’1,30€/kg, quan els costos de producció són del voltant d’1,75€/kg. Una situació, doncs, totalment insostenible que està posant en risc la viabilitat de les seves explotacions.

 

  • La Llotja de Moncun no estableix uns preus de referència pels cunicutors, cosa que provoca que es facin servir els de la Llotja de Madrid. Uns preus que JARC-COAG considera que estan totalment viciats i que són ruïnosos pels productors.

JARC-COAG denuncia que les grans superfícies estan posant en risc la viabilitat de moltes explotacions de conills. Grans cadenes de distribució estan fent ofertes extremadament agressives amb aquest producte, i això està provocant que els preus en origen, és a dir, els que rep el productor, siguin ruïnosos.

A lesexplotacions se’ls està pagant de mitjana 1,30€/kg, tot i que en alguns casos aquest preu pot arribar a ser més baix. Si els costos de producció mitjans són d’aproximadament 1,75€/kg, és evident que els productors no cobreixen costos.

La situació encara s’agreuja més en el moment en què les grans cadenes de distribució fan ofertes que pressionen els preus a la baixa, fins al punt que es pot trobar conill per sota dels 4€/kg. JARC-COAG denuncia que la situació és insostenible i que els cunicultors han de posar diners de la seva butxaca per continuar amb l’explotació oberta, cosa que fa que es plantegin de plegar si la situació no canvia.

A tot això, també s’hi ha d’afegir el fet de no tenir una llotja de preus de referència a Catalunya. Tot i la creació de la Llotja de Moncun, la situació no ha millorat. JARC-COAG denuncia que els escorxadors no hi col·laboren, fet que provoca que els preus de referència continuïn sent els de la Llotja de Madrid, la qual està desvirtuada per la influència d’un important grup empresarial espanyol que domina alhora bona part del sector productiu i de l’activitat d’escorxador, establint uns preus extremadament baixos. És aquest gran grup el que ha provocat una sobreproducció de conill a nivell estatal amb la creació de noves instal·lacions. Per aquest motiu, JARC-COAG demana a les administracions que acabin amb les pràctiques monopolístiques que estan ofegant els cunicultors.

L’organització agrària assistirà aquest dimecres a una reunió de COAG amb representants de les CCAA per analitzar la realitat que pateix el sector i establir propostes per corregir-la. Les explotacions cunícoles de l’Estat estan patint una situació insostenible que està posant en risc la seva continuïtat i a la qual cal fer-hi front.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat