JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

07/08/2015 - JARC-COAG exigeix sancions contundents per les grans superfícies culpables dels preus ruïnosos de la fruita

Més de 200 productors bloquegen l’accés d’un LIDL de Lleida per DIR PROU!

 - Més de 200 productors, amb uns 25 tractors, s’ha concentrat aquest matí davant el LIDL del Polígon Neoparc de Lleida, per bloquejar-ne l’accés i exigir a l'Administració de l'Estat i a la Unió Europea sancions urgents i contundents per a totes les superfícies de comercialització que promouen la venda a pèrdues i pressionen els preus de la fruita a la baixa des de la campanya passada, aprofitant l’excusa del veto rus.

 

- JARC-COAG ha convocat aquest acte per evidenciar que el sector està fart de la inactivitat de les Administracions davant aquestes habituals pràctiques comercials abusives, que porten al límit a moltes explotacions de fruita de Catalunya. I, per tant, demanen la dimissió dels responsables polítics que ho permeten.

 

- I fins que la situació es corregeixi, volen facilitats de finançament i reducció de la càrrega econòmica directa de les explotacions (rebaixes en l'IRPF i condonació de les quotes de la Seguretat Social). Així com, posar en marxa la mesura més directa i immediata per retirada producte del mercat i corregir la greus crisis de preus que pateixen els productors: la no collita o collita en verd.

 

- Finalment demanen als consumidors que no comprin fruita d’establiments de capital estranger.

 

El Cap sectorial de Fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, ha encapçalat la mobilització de protesta d'aquest matí a Lleida, que ha concentrat més de 200 productors amb 25 tractors per bloquejar l’accés del LIDL del Polígon Neoparc de Lleida. La manifestació ha estat convocada per les organitzacions agràries catalanes, a iniciativa de JARC-COAG, davant el fet que els fructicultors porten massa temps posant diners de la seva butxaca per treballar 70 hores setmanals, i a sobre han de malvendre o regalar el seu producte.

Aquesta greu situació porta a JARC-COAG a defensar a ultrança l’aplicació urgent de les següents mesures, recollides en el següent manifest:

Mesures de control del mercat: Sancionar de forma exemplar i contundent les grans superfícies que promouen la venta a pèrdues de productes peribles, i aquells que pressionen els preus en origen a la baixa.

Mesures de retirada de producte i gestió de crisis greus de mercat: El sistema europeu actual de retirades de producte, usat el 2014 i que es vol tornar a posar en marxa enguany, no funciona. Per evitar el tancament d’explotacions, cal prioritzar la no collita o collita en verd, ja que és el sistema més immediat per retirar producte, el que suposa menys costos, i el que assegura un efecte directe sobre els productors.

Mesures polítiques: Dimissió dels responsables de la Comissió europea que han portat a les PIMES i explotacions familiars agràries productores de fruita dolça al límit de la seva extinció. Aquests, no representen, ni defensen als productors, es mouen només per interessos dels grans lobbys econòmics, i permeten pràctiques comercials abusives que perjudiquen greument els pagesos.

Mesures fiscals: Rebaixa estructural del mòdul de la fruita dolça (índex estimació objectiva del IRPF).

Mesures laborals: Condonació de les quotes de la Seguretat Social ingressades des de l'1 de març d'enguany al 1 de març de l’any vinent, d’autònoms i de personal assalariat.

Mesures financeres: Pròrroga i ampliació dels avals SAECA bonificats.

Enllaç a imatges de la manifestació:

http://s1048.photobucket.com/user/JARC-COAG/library/MANIFESTACIO%20JARC-COAG%20FRUITA%20LLEIDA%20AGOST

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat