JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/07/2015 - ‘Si França pot fixar preus de la llet per sobre dels costos, qualsevol país de la UE ho ha de poder fer’

    Explotació vaquí de llet

Veure més informació:

CRISI SECTOR LÀCTIC: REUNIÓ AVUI AMB MINISTERI D'AGRICULTURA

  • Durant la reunió d’aquest matí amb el número dos del Ministeri d’Agricultura, Carlos Cabanas, JARC-COAG demanarà explicacions sobre l’acord subscrit a França, impulsat pel propi Govern, per assegurar un preu mitjà als ramaders de 0,34€/litre.

 

  • També se sol·licitarà que el Govern espanyol s’uneixi al plantejament de França en el Consell extraordinari de la UE del 7 de setembre, i demani una pujada del preu d’intervenció pública de la llet lligat al control de la producció a Europa.

JARC-COAG demanarà avui explicacions al Ministeri d’Agricultura sobre l’acord subscrit pel sector làctic francès, impulsat pel propi Govern, per assegurar un preu mitjà als ramaders de llet de 0,34€/litre al desembre, el que suposa una pujada de 0,04 cèntims en relació als imports que estan rebent en l’actualitat.

En aquest sentit, JARC-COAG subratlla que si a França poden fixar preus de la llet per sobre de costos amb el beneplàcit de l’administració, en qualsevol país de la UE, inclòs Espanya, també s’ha de poder fer. La supervivència de milers d’explotacions làcties passa per uns preus que superin el llindar de la rendibilitat. Aquesta és la fórmula més eficaç, a curt termini, per evitar el tancament de moltes explotacions. El cas francès ho deixa clar: el compromís de la indústria i la distribució, i també la voluntat política són els ingredients necessaris per sortir d’aquesta crisi.

Així, des de JARC-COAG es reclamarà al MAGRAMA una major vigilància per part de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), sancionant les indústries que imposin preus anormalment baixos als ramaders, fent un seguiment exhaustiu del veritable destí de la llet que es compra a un preu baix amb l’excusa que es convertirà en pols, així com de les decisions unilaterals que prenen determinades indústries per modificar els estàndards de qualitat segons els seus interessos. A més, es demanarà que s’estudiï si la situació de preus anormalment baixos pot ser un element de competència deslleial.

També s’insistirà en la necessitat de garantir la recollida de tota la llet produïda; la quantificació de l’excedent làctic i la seva gestió a través dels mecanismes d’intervenció pública, emmagatzematge privat i enviament a ajuda humanitària; la posada en marxa immediata de mesures d’acompanyament del paquet làctic, que agilitzin la defensa jurídica en els casos d’incompliment dels contractes; i la petició a la UE d’un paquet de mesures urgents, que reculli entre d’altres qüestions, l’actualització, al nivell dels costos de producció, del preu d’activació de la xarxa de seguretat de la llet (en aquests moments a 0,22€/l), i un nou model de control productiu a nivell comunitari. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat