JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

17/07/2015 - JARC-COAG ha exigit un augment dels controls de l'AICA per perseguir i sancionar distorsions artificials del mercat de la fruita

    Cirerers florits

Veure més informació:

Reunió amb el Ministeri d'Agricultura

  • S’ha d’evitar que els moviments especulatius d’un grapat de grans operadors provoquin preus anormalment baixos al camp amb l’excusa del veto rus. El consum de fruites a Europa està augmentant considerablement, al voltant d’un 30%, per efecte de l'onada de calor, i s’observa una producció de bona qualitat i esglaonada.

 

  • El Ministeri d'Agricultura, a través de l'AICA, ha de controlar amb rigidesa que els productors tinguin un contracte de compravenda per escrit abans d’entregar la fruita, en el qual s’estableixi un preu de venda clar, adequat per als interessos dels fructicultors i que no pugui modificar-se unilateralment. I evidentment, que es respecti el pagament a 30 dies de l’entrega, tal i com marca la normativa estatal publicada a inicis del 2014 (Llei per la Millora de la Cadena Alimentària).

 

  • L’organització agrària considera que la nova proposta de reglament europeu sobre mesures extraordinàries pel veto rus continua sent insuficient per als productors de fruita dolça, ja que discrimina als que no estan inclosos en OPFH, establir-los pitjors condicions, no incorpora la no collita/collita en verd, el sistema de retirada més eficient a nivell ambiental i econòmic, i estableix preus per retirada ridículs per al pagès. És a dir, que per als productors no els servirà de res.

El Cap sectorial de Fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, ha participat aquest matí en la reunió amb el Ministeri d'Agricultura per continuar reivindicant el següent:

  • No es pot permetre, ni fomentar, la utilització especulativa del veto rus per part dels grans operadors del mercat per pressionar a la baixa els preus de fruites de forma totalment injustificada. I per tant, cal una acció contundent de control i sanció per part de l'AICA(Agència d'Informació i Control Alimetaris), per verificar que el productor tingui un contracte de compravenda abans d’entregar la fruita, en el que consti clarament un preu de venda adequat per als seus interessos, i que no pugui modificar-se unilateralment. Evidentment, també cal controlar que els pagaments es facin 30 dies després de l’entrega del producte, tal i com estableix la Llei estatal per la Millora dela Cadena Alimentària, publicada el gener de 2014.

Coincidint amb l'onada de calor, el consum de fruita ha augmentat un 30% a Espanya i Europa en relació a lesmateixes setmanes de l’any anterior, i s’observa una producció de qualitat i esglaonada, per tant, els preus al camp han de ser bons.

Concretament, en fruita de pinyol, la demanda és molt forta en una campanya en el qual la producció final està per sota de les previsions inicials. El paraguaià s’ha recuperat lleugerament de les males cotitzacions que tenia durant les últimes setmanes. La venda de producte és fluïda, però els preus encara no estan al nivell que seria lògic. Hi ha preocupació en préssec vermell, perquè s’observen preus a la baixa, i també en nectarina de carn groga, on els calibres petits s’estan venent a 0,15€/kg i els majors entre 0,30-0,40€/kg. La nectarina de carn blanca té bons preus, especialment en els calibres grans.

David Borda indica que “no s’ha de tolerar que un grapat de grans operadors utilitzin de forma especulativa el veto rus per fer l’agost en perjudici dels agricultors, provocant distorsions artificials al mercat, que per res obeeixen a la lògica de l’oferta i la demanda”.

En aquest sentit, durant la reunió amb el MAGRAMA, JARC-COAG ha exigit que es reforcin els controls d’ofici per part de la AICA per perseguir i sancionar les pràctiques comercials abusives per part d’intermediaris i grans cadenes de distribució.

Respecte a la proposta de reglament presentada per la Comissió Europea, JARC-COAG ha sol·licitat al MAGRAMA que insti les autoritats comunitàries a que prioritzin la collita en verd i no collita, que s’augmentin les indemnitzacions de retirada de producte amb destinació a ONGs, centres benèfics, alimentació animal o compostatge. Així mateix, és necessari que els agricultors puguin acollir-se de forma individual a aquestes mesures sense necessitat de pertànyer a una Organització de Productors (OP). Si no es modifiquen aquests aspectes, el paquet de mesures tornarà a ser inefectiu per als productors.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat