JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

09/07/2015 - JARC-COAG es reuneix amb els Mossos d’Esquadra de Girona per continuar millorant la seguretat al camp

    Exemple d'algun dels robatoris que pateixen les explotacions agràries

Veure més informació:

  • L’organització agrària considera positiu mantenir aquestes trobades periòdiques per fer un seguiment més local de la gestió de la seguretat a les explotacions agrícoles i ramaderes, i reduir el nombre de robatoris.

 

  • JARC-COAG demana que les mesures de vigilància policial s’haurien de combinar amb el recolzament econòmic per establir mesures d’autoprotecció, com és la instal·lació de mitjans de seguretat o videovigilància a les explotacions, i així ho ha traslladat repetidament al Govern de la Generalitat.

 

  • La reunió també ha servit per posar en comú la reforma del Codi Penal estatal, publicada recentment. Després de les reivindicacions fetes per l’organització agrària, el seu president a Girona, en Joaquim Suñer, valora positivament haver aconseguit l’enduriment de les penes per robatoris al camp, com a mesura dissuasòria per aconseguir reduir-los.

El president de JARC-COAG a Girona, en Joaquim Suñer, s’ha reunit amb representants dels Mossos d’Esquadra a lescomarques gironines, encapçalats pel senyor Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a la província, amb l’objectiu de continuar treballant conjuntament, i sobretot de forma efectiva, per millorar la seguretat a les explotacions agràries. L’organització considera que aquesta tasca s’ha de fer localment, buscant solucions adequades per cada territori, i que no comprometin la integritat dels agricultors i ramaders. Cadascú ha de fer la seva feina, tenint en compte el marc competencial establert, i integrar els instruments legals i tècnics, així com també els diferents agents presents a la zona.

JARC-COAG ha destacat que reunions d'aquest tipus son imprescindibles per revisar la situació, proposar millores i establir protocols de comunicació efectius. Periòdicament cal analitzar les necessitats canviants respecte el nombre d’efectius, i cercar la millora contínua de la coordinació entre els representants de l'Administració i la gent del territori.

Aprofundint en mesures més concretes, l’organització agrària fa temps que demana al Departament d'Agricultura que cal recolzar econòmicament la instal·lació de mitjans de seguretat o videovigilància en les explotacions que ho requereixin, mitjançant les línies de suport que convoca el DAAM.

D’altra banda, també continuen reivindicant que s’estableixin més mesures de control i registre de les operacions en les ferrovelleries, que es decomissin els vehicles utilitzats en els robatoris, i que en la tipificació del delicte es valori el dany total que el robatori suposa, i no només es tingui en compte l’element sostret. Considerem important que es tingui clar que el robatori d’una única peça en un sistema de reg, per exemple, pot malmetre tota la collita.

Durant la reunió, també s’ha tractat la reforma del Codi Penal aprovada pel Govern espanyol fa unes setmanes. En aquest sentit, en Joaquim Suñer, celebra l’enduriment de les penes pels robatoris al camp, indicant que s’ha aconseguit que el que abans es considerava una falta (import sostret menor a 400€) ara es consideri delicte, i per tant, es substitueixin les multes imposades als infractors, que en molts casos no es podien arribar a cobrar per manca de solvència econòmica, per una condemna d’ingrés en un centre penitenciari. També considera que s’ha fet un pas endavant en el tema de la reincidència, penalitzant-la amb més duresa. Considera finalment, que aquests canvis han d’actuarcom a mesures dissuasòries per aconseguir reduir el nombre de robatoris en les explotacions agràries i ramaderes.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat