JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

07/07/2015 - Les altes temperatures redueixen fins un 70% la producció de mel a Catalunya

    Taula reduccions collita mel

Veure més informació:

  • La primavera començà de forma positiva, amb bones condicions climàtiques per la formació d’eixams, però la calor extrema i la sequera ho ha estroncat tot. Els escassos recursos hídrics disponibles per la vegetació, fa que el desenvolupament sigui anormal, preveient-se conseqüències inclús en la propera campanya.

 

  • Les temperatures anormalment elevades també propicien una major mortalitat de les abelles i escurcen el període de floració de les plantes.


  • Apicultors d’Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó, Murcia i Catalunya són els més afectats. 

El sector apícola de JARC-COAG estima una reducció mitjana de la collita de mel de primavera de fins a un 70% a causa de l’extrema calor i sequera que pateix el camp espanyol durant aquests últims mesos, i malauradament, a Catalunya la situació no és diferent. Les temperatures anormalment elevades d’aquestes últimes setmanes han escurçat el període de floració de les plantes, fet que està provocant una reducció dràstica de la producció.

Les bones perspectives després del començament positiu de la primavera, amb unes condicions climàtiques òptimes per la formació d’eixams, s’han vist estroncades per les altes temperatures i l’absència de pluges al llarg de tot aquest període estacional. En general, la campanya de producció de mel es presenta molt desigual: en la majoria dels territoris, la collita de mels primerenques ha estat molt curta, al voltant del 50% respecte la d’un any. I a Catalunya, com en algunes regions del Sud-est de l'Estat espanyol, les produccions de romaní i flor de taronger han estat pràcticament nul·les.

Les perspectives per aquest estiu no són favorables, ja que es preveu molt sec i amb temperatures per sobre dela mitjana. Aquestasituació provoca una forta incertesa en el resultat d’algunes floracions, així com en la producció de mel d’alzina i roure, que s’obtenen a finals d’estiu.

La situació productiva que viuen els apicultors professionals en les seves explotacions durant la campanya actual és dramàtica, a causa de la baixa collita de mels, amb enormes costos per l’increment del trasllat d’arnes i pels elevats costos sanitaris de la lluita contra lavarroasis. És per això que el sector demana mesures urgents de recolzament per part del MAGRAMA i el DAAM.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat