JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

25/06/2015 - La pròrroga del veto rus posa contra les cordes a més de 7.000 explotacions de fruita dolça catalanes

    Acte de protesta a Lleida del 2014

Veure més informació:

  • JARC-COAG demana al Govern espanyol que exigeixi a la UE el manteniment del reglament de mesures extraordinàries (que finalitza el 30 de juny), que augmenti les indemnitzacions per retirada de producte, asseguri que aquestes arriben realment al pagès amb l’ús del sistema de NO COLLITA/COLLITA EN VERD, inclogui les fruites d’estiu, i estableixi un pressupost específic addicional per amortir l'impacte del veto en les rendes dels productors.


  • Els agricultors no poden pagar, un any més, la factura d’una crisi geopolítica. És injust i inacceptable.


  • En dues setmanes, les fruites de pinyol iniciaran el punt de major activitat de la campanya, però la incertesa ja està provocant l’enfonsament dels preus del préssec pla per sota de costos de producció.

Davant la pròrroga d’un any del veto rus als productes agroalimentaris europeus, anunciada ahir per Vladimir Putin, JARC-COAG sol·licita al Ministeri d'Agricultura que exigeixi de forma immediata a la UE el manteniment del reglament comunitari de mesures compensatòries, l’aplicació de les quals finalitza el proper 30 de juny, que augmenti les indemnitzacions per retirada de producte, asseguri que aquestes arribem realment al pagès amb l’ús del sistema de NO COLLITA/COLLITA EN VERD, inclogui les fruites d’estiu i estableixi un pressupost específic addicional que amorteixi l'impacte del veto en la renda dels fructicultors.

Entrant en més detall, JARC-COAG indica que és necessari que les autoritats comunitàries prioritzin la collita en verd/no collita, augmentin les indemnitzacions de retirada de producte amb destinació a beneficència, alimentació animal o compostatge, les ajudes per a transformació en suc i ampliïn la llista de productes que poden acollir-se a aquestes mesures, incorporant les fruites de pinyol (nectarines, préssecs i préssec pla), i altres productes afectats que a l'anterior programa desuport esquedaren fora.

En dues setmanes, s’iniciarà el període de màxima activitat en la campanya de fruites de pinyol, i la incertesa actual ja està provocant l’enfonsament dels preus dels préssecs plans per sota de costos de producció. Els productors afronten l’estiu amb gran preocupació, ja que la crisi de preus possiblement no afectarà només les fruites que s’exportaven a Rússia, sinó que pot esquitxar, per efecte dominó, a tot el sector hortofructícola en el seu conjunt.

L’organització agrària també demana que els agricultors puguin acollir-se de forma individual a aquestes mesures sense necessitat de pertànyer a una Organització de Productors (OP), per garantir l’efectivitat del paquet de mesures en el conjunt del sector. A més, s’ha d’evitar l’especulació en la cadena de valor alimentària, tant en l’àmbit de l'Estat espanyol com a nivell de la UE, garantint que els preus que paguen els consumidor s’adeqüin amb rapidesa als que reben els productors i, d’altra banda, es controlin les caigudes injustificades en les cotitzacions dels productes no afectats. Per això, des de JARC-COAG sol·licitem a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), que extremi la vigilància i augmenti els controls per detectar pràctiques comercials abusives per part de les grans cadenes de distribució.

Caiguda en picat de preus de fins al 75% la campanya passada

L’anunci de l’embargament rus, a l’agost de l’any passat, va irrompre de ple en la campanya d’exportació de fruita de pinyol. Durant aquest període, les cotitzacions en origen es van desplomar fins a un 75% i els productors de préssecs, nectarines i prunes, fonamentalment d'Aragó, Catalunya i Extremadura, van haver d’afrontar importants pèrdues. S’estima que entre un 20-30% de la producció no va poder enviar-se a destinació. No obstant això, l’afectació del veto no es va limitar a la fruita d’estiu. Altres produccions, com la fruita de llavor (especialment poma), algunes hortalisses i els cítrics, estigueren afectades pel veto.

A més de fruites i hortalisses, el tancament de fronteres de Rússia també afecta a la carn de porc, vedella i pollastre (fresca o processada), llet i productes làctics i formatge.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat