JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

10/06/2015 - JARC-COAG demana que s’assegurin les compensacions als afectats i que el DAAM eviti majors danys als productors de cereals de les zones ZEPA dels secans orientals de Lleida

    Afectació fruiters Albesa

Veure més informació:

PRIMERES PEDREGADES FORTES A LLEIDA

  • La Noguera ha estat la comarca més afectada, especialment Albesa, Torrelameu,  Algerri i Termens, però també altres municipis del Segrià, com Corbins i Vilanova de la Barca.
  • S’estima una pèrdua de la totalitat de la producció de fruita, amb gran quantitat de fruit per terra, i també moltes fulles, fet que pot comportar majors reduccions productives en un futur.
  • La calor i la manca de pluges dels darrers mesos ha comportat també l’avançament del cicle dels cereals, per tant, camps que estaven per collir han quedat totalment malmesos. En conseqüència, l’organització agrària reitera al DAAM màxima celeritat en permetre començar immediatament la collita a les zones ZEPA dels secans orientals de Lleida, ara limitada pels requisits establerts en un ajut agroambiental.

JARC-COAG considera que ara, en la única cosa que s’han de centrar les Administracions és en assegurar i agilitzar les compensacions als agricultors afectats per les primeres pedregades fortes d'enguany. Malauradament cada any es repeteix la mateixa història, per tant, tothom ha de tenir clar que ha de fer, i centrar-se només en avaluar i peritar les afectacions el més aviat possible, i assegurar compensacions adequades per als afectats.

El responsable de la sectorial de cultius herbacis, Lluís Viladrich, també reitera màxima celeritat al DAAM en permetre l’avançament immediat de la collita de cereal a les zones ZEPA (Zones d'Especial Protecció de les Aus) dels secans orientals de Lleida, ara militada pels requisits establerts en un ajut agroambiental. El Departament ha d’evitar als productors majors afectacions addicionals, tenint en compte que les condicions meteorològiques dels mesos passats ja els suposaran importants pèrdues en la producció, estimades entre un 30 i un 70% en funció de la zona, i que el cereal ja s’hauria d’haver collit. Cada dia que passa augment el risc de pèrdues per una forta tempesta o pedregada, i per tant, el DAAM ha de permetre l’avançament de collita en aquesta zona, tal i com ho permeté a la resta de zones ZEPA de Lleida. No hi ha justificació per haver permès collir en algunes zones ZEPA mentre altres no ho han pogut fer.

Finalment, l’organització agrària demana que, a banda de valoracions parcials, és important fer pública una valoració exhaustiva al final de campanya per a tota Catalunya. Aquesta s’ha de contrastar amb el sector i ha de ser la base per definir totes les possibles compensacions definitives per als productors afectats (reducció de mòduls de l'IRPF 2015, assegurances agràries, etc).

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat